Talvivaarasta on saapunut Helsinkiin työntekijöiden karvalakkilähetystö, joka vetoaa Ylen mukaan valtioon ja rahoittajiin kaivoksen yrityssaneerauksen onnistumisen puolesta. Lähetystön edustajaa haastateltiin Ylen Ykkösaamussa ja hänen mukaansa kaivoksella on panostettu voimakkaasti tuotannon laatuun niin, että prosessi toimii suljetussa kierrossa.

Edustajan mukaansa kaivoksen saaminen voitolliseksi on kuukausien, ei viikkojen päässä, mutta se on realistista.

Solidium uskoo yhä Talvivaaraan

Keskiviikkoaamuna myös valtion omistajayhtiö Solidiumin johtaja Kari Järvinen vakuutti Ylen Aamu-TV:ssä uskoaan Talvivaaran voitolliseen tulevaisuuteen.

– Tärkeintä on se, miten yhtiön toiminta saadaan stabiloitua ja sitä päästään kehittämään eteenpäin. Talvivaarassa on isoja ongelmia sekä operatiivisesti että tasemielessä, Järvinen sanoi Yle TV1:n aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Hän oli aivan eri linjoilla kuin Suomen Luonnonsuojeluliitto, joka väitti tiistaina, ettei Talvivaaran biokasaliuotus ole toiminut käytännössä vaan ainoastaan suojatuissa koeoloissa. Myös Talvivaara-yhtiö kiisti SLL:n väitteet tuoreeltaan.

– Kukaan ei ole osoittanut, ettei biokasaliuotus toimisi Suomen oloissa. Mikäli se saadaan toimimaan, kaivos on erittäinkin kannattava, Järvinen totesi Ylelle.

Hän totesi myös, ettei kyse ole suuresta riskisijoituksesta Solidiumin mitassa: yhtiön 150 miljoonan euron sijoitus ja 17 prosentin osakeomistus kattaa vain 0,2 prosenttia Solidiumin kaikista sijoituksista.

– Riski ei ole merkittävä, Järvinen totesi.

Kiista jakaa myös kokoomusta

Kiista Talvivaaran pelastamisesta jakaa jo ministeripuolue kokoomustakin. Kajaanilainen kansanedustaja Eero Suutari vaati Kainuun Sanomissa Talvivaaran kaivoksen turvaamista 1,5 vuodeksi poliittisella päätöksellä.

– Sinä aikana todistettaisiin se, että prosessi toimii ja kaivos tulee kannattavaksi. Tai sitten ei, Suutari sanoi Kainuun Sanomissa.

Jos kannattavan toiminnan mahdollisuudesta ei saataisi kyseisenä koetusaikana vakuuttavaa näyttöä, kaivosyhtiö ajettaisiin konkurssiin.

Suutari arvioi, ettei yksityinen puoli ole viime aikoina luottanut yhtiön vakuutteluihin teknisten prosessiensa toimivuudesta. Siksi yksityinen raha voi olla kiven alla. Ainoa mahdollisuus saattaa lopulta olla, että Talvivaaran akuutin rahoituskriisin ratkaisijaksi tulee valtion omistajayhtiö Solidium, Suutari uskoo.

VELI-PEKKA LESKELÄ

Tagit