
Ulkoasiainvaliokunta: Suomen pitää toimia niin, ettemme joudu sotatoimien kohteeksi
Suomen tulee toimia niin, ettei se sotilaallisen konfliktin sattuessa joudu sotatoimien kohteeksi. Tähän tiivistyy eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan näkemys valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta.
– Keskeisenä tavoitteena on välttää joutumasta sotilaalliseen konfliktiin. Tähän on myös valiokunnan ollut helppo yhtyä, perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén toteaa.
Packalénin mielestä mietintö on hyvin käytännönläheinen ja analyyttinen. Siinä ei spekuloida sellaisilla asioilla, joista ei tiedetä.
– Suomi tekee itsenäisenä maana itse omat turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa. Tämä oli hyvä prosessi, Packalén kehui mietinnön syntyvaiheita.
Puolustuskykyä tarvitaan ympäristön myllerryksissä
Puolustusvoimien uskottava suorituskyky tukee osaltaan Suomen mahdollisuutta pysyä sotilaallisten konfliktien ulkopuolella. Suomen tulee harjoittaa aktiivista vakauspolitiikkaa sotilaallisten uhkien ennaltaehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Suomen pitää ylläpitää kansallista puolustuskykyä ja jatkaa sitä tukevaa puolustusyhteistyötä.
Tämä on tarpeellista, sillä Suomen ulkopoliittinen ympäristö muuttuu jatkuvasti ja Venäjä on toimillaan luonut kuvan arvaamattomasta toimijasta.
– Venäjän Ukrainan-politiikka on selvästi Etykin periaatteiden vastaista. Se herättää huolta, mihin Venäjä pyrkii. Se on arvaamatonta ja lisää osaltaan jännitystä, valiokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa.
Suomi on yhä sotilaallisesti liittoutumaton
Valiokunnan mietintö vastaa suunnilleen hallitusohjelman linjauksia. Vain vasemmistoliitto teki siihen poikkeavan esityksen, jossa se vaati sotilaallisen liittoutumattomuuden vahvempaa painotusta.
Mietinnössä sanotaan kuitenkin selvästi, että Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa. Suomi pitää samalla yllä mahdollisuutta Nato-jäsenyyden hakemiseen.
Selonteon mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan päämäärä on vahvistaa Suomen kansainvälistä asemaa, turvata itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus, parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia ja ylläpitää yhteiskunnan toimivuutta. Selonteossa todetaan edelleen, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisenä tavoitteena on välttää joutumista sotilaalliseen konfliktiin.
– Valiokunta yhtyy tähän, valiokunnan mietinnössä todetaan.
Pohjana läntiset arvot
Valiokunnan mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka pohjautuu selkeisiin arvoihin, joita ovat mm. ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate, demokratia, vapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo. Ne ovat suomalaisen yhteiskunnan perusarvoja, joita Suomen tulee edistää myös kansainvälisessä toiminnassaan, valiokunta toteaa ja arvioi niistä vallitsevan yhteiskunnassa laaja yhteisymmärrys yli vaalikausien.
– Perusarvojen painottamisen merkitys korostuu epävakaassa ja epävarmassa kansainvälisessä toimintaympäristössä, jossa niitä kyseenalaistetaan monissa niissäkin maissa, joiden katsotaan kuuluvan samaan demokraattisten maiden arvoyhteisöön kuin Suomi, valiokunta toteaa.
Tällä viitataan Unkariin ja Puolaan, joiden linjauksissa on nähty viime aikoina toivomisen varaa.
Suomen linja ei hetku
Ulkoasiainvaliokunta noudattaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme vankkumatonta linjaa, joka vakiintui kylmän sodan jäisinä vuosina.
– Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen toimintalinja ei ole altis suhdannevaihteluille. Suomi päättää itse turvallisuuspoliittisista ratkaisuistaan, valiokunta viitoitti.
Suomi nojaa kansainväliseen oikeuteen ja YK:n perusperiaatteisiin. EU:n jäsenenä Suomi ei voisi kuitenkaan olla ulkopuolinen, jos sen lähialueella tai muualla Euroopassa turvallisuus olisi uhattuna.
Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan selkeänä päämääränä on ehkäistä Suomen joutuminen sotilaallisen konfliktin osapuoleksi. Suomi pyrkii tähän ylläpitämällä yhteiskunnan kriisinsietokykyä ja puolustuksen uskottavuutta sekä jatkamalla monipuolisen turvallisuuspoliittisen yhteistyöverkoston kehittämistä.
Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää edelleen mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää