Euroopan parlamentti halusi selvittää onko Unkarissa todellinen vaara ihmisoikeuksien, eurooppalaisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteiden poljennalle. Parlamentti pyysi keskiviikkona EU:n aloittamaan artikla 7:n käyttämistä Unkaria vastaan. Unkari voisi menettää Eurooppa-neuvoston kokouksissa äänensä. EU aloitti vastaavat toimet Puolaa vastaan joulukuussa.

Vihreiden hollantilaismeppi Judith Sargentini teki Unkariin kolmen päivän tutkintamatkan, jossa hän selvitti muun muassa Unkarin ihmisoikeustilannetta. Unkarin hallinnon vastaanotto oli kuitenkin tyly, Politico-lehti kirjoittaa.

Unkari kyseenalaisti mepin raportin

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó piti Sargentinin matkaa teatterina. Hänen mukaansa tutkintakomiteata ei kiinnosta faktat ja todellisuus.

– Uskon, että raportti on jo nyt valmis ja ilmeisesti Unkari tuomitaan raportissa poikkeuksellisen rajusti, Szijjártó kertoi televisiohaastattelussa.

Ulkoministeri arveli Euroopan parlamentin tehneen poliittisesti motivoituneen siirron, koska Unkari ei ole taipunut maahanmuuttajien jyvityssopimukseen.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán torjui Euroopan parlamentin halut käynnistää EU:n kurinpitotoimet vieläkin suorasukaisemmin. Hän uskoi meppien olevan lahjottuja.

Unkarin hallituspuolue Fideszin meppi György Schöpflin uskoo artikla 7:n käytön olevan poliittisesti värittynyttä.

– Jos joku niin haluaa, niin yhtä jäsenmaata voidaan syyttää toimimisesta väärin. Tämän taakse masinoidaan vasemmistoblokki ja sitten voidaan sanoa menettelyjen olevan sopivia, Schöpflin perusteli Politicolle.

Sargentinin raportti esitellään maaliskuussa

Sargentini kertoi, että hän ja Unkarin hallinto ymmärtää artikla 7:n menettelyn eri tavalla.

Hän aikoo esittää raporttinsa Unkarin tilanteesta tutkintakomitealle maaliskuussa. Myöhemmin loppuvuonna komitea äänestää Unkarin tilanteesta.

Sargentini kertoi, ettei hän halunnut vaikuttaa Unkarin keväisiin parlamenttivaaleihin ja raportin käsittely on siitä syystä lykätty tuonnemmaksi.