

LEHTIKUVA
USA:n varapresidenttiehdokkaiden väittelyssä puhuttiin Trumpista, joukkokarkotuksista ja Suomesta
Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaat kohtasivat vaaliväittelyssä, joka oli asiallisempi ja asiapitoisempi kuin varsinaisten ehdokkaiden väittely taannoin. Keskustelussa käsiteltiin Lähi-idän kriisiä ja hurrikaani Helenen tuhoja, taloutta, aborttioikeutta ja laittomien siirtolaisten joukkokarkotuksia. Suomikin nousi esille esimerkkinä turvallisesta maasta, jossa ei tapahdu kouluammuskeluja.
Ohion senaattori J. D. Vance ja Minnesota kuvernööri Tim Walz ovat molemmat melko tuntemattomia poliitikkoja valtakunnalliselle yleisölle. Vaaliväittely oli siis heille erinomainen tilaisuus esitellä itsensä Amerikan kotikatsomoille.
Lehtitietojen mukaan Walz oli jännittänyt väittelyä etukäteen, koska hänellä on vähemmän esiintymiskokemusta. Walz näyttikin ajoittain hätääntyneeltä ja eksyneeltä, mutta paransi suoritustaan loppua kohden.
Yleisesti ottaen varapresidenttiehdokkaiden välillä nähtiin asiallisempaa ja asiapitoisempaa keskustelua kuin pääehdokkaiden kohdatessa. Ehdokkaiden mikrofonit jouduttiin mykistämään vain kerran, kun haitilaisten siirtolaisten maassaolon laillisuus tai laittomuus aiheutti kiivasta väittelyä.
CBS-uutiskanavan toimittajat kysyivät ehdokkailta ajankohtaisista aiheista, kuten Lähi-idän kriisistä ja hurrikaani Helenen aiheuttamista tuhoista. Vaalien keskeisiä aiheita, kuten taloutta, aborttioikeutta ja laitonta siirtolaisuutta käsiteltiin laajasti.
Trumpista puhuttiin paljon
Heti ensimmäisen kysymyksen jälkeen väittelyn peruslinja tuli selväksi: Walz vastasi kysymykseen Lähi-idän kriisistä haukkumalla Donald Trumpia ja Vance puolestaan puolusti Trumpia. Sama tahti jatkui läpi koko väittely. Vastaehdokas Kamala Harrisista puhuttiin selvästi vähemmän.
Molemmat ehdokkaat puhuivat paljon ihmisten arjen ongelmista ja inflaatiosta ja olivat keskiluokan puolella. Itse asiassa monissa kohdissa ehdokkaat totesivat olevansa pitkälti samoilla linjoilla.
Asepalveluksen kautta yhteiskunnalliseen nousuun
Varapresidenttiehdokkailla on paljon yhteistä: molemmat ovat nousseet politiikkaan köyhästä tai keskiluokkaisesta perhetaustasta. Ratkaiseva tekijä kummankin ehdokkaan yhteiskunnallisessa nousussa on ollut asepalveluksen suorittamisen kautta saatu ilmainen yliopistokoulutus.
Vance palveli merijalkaväessä neljä vuotta – josta puoli vuotta sotatoimialueella Irakissa – ja opiskeli sen jälkeen juristiksi. Walz palveli peräti 24 vuoden ajan osa-aikaisesti kansalliskaartissa ja opiskeli opettajaksi.
Walz on liioitellut sotilasuraansa
Tim Walz jäi eläkkeelle kansalliskaartista vuonna 2005 saatuaan tietää, että hänen yksikkönsä tultaisiin pian lähettämään Irakiin. Tuolloin 41-vuotias Walz päätti mieluummin lähteä kansanedustajaehdokkaaksi kuin sotimaan. Minnesotan kansalliskaartin sotilasmestari evp. Thomas Behrends luonnehtii Walzin tekoa ”anteeksiantamattomaksi pelkuruudeksi” ja pitää Walzia ”petturina ja karkurina”, joka jätti alaisensa pulaan juuri ennen Irakin komennusta.
Walz on myöhemmin antanut harhaanjohtavaa tietoa sotilasurastaan. Hän on väittänyt palvelleensa ”sodassa”, mikä ei pidä paikkaansa. Hän on myös väittänyt jääneensä kansalliskaartista eläkkeelle sotilasmestarina, mikä ei pidä paikkaansa, sillä hänen saamansa ylennys sotilasmestariksi peruuntui, koska hän ei täyttänyt ylennykseen liittyneitä opinto- ja palvelusvelvollisuuksia ennen eläköitymistään.
Walzin höpöpuheet nousivat esille
Tässä väittelyssä ei kuitenkaan keskusteltu Walzin liioitellusta ”sotasankaruudesta”, josta on jo väännetty paljon, vaan toisesta tapauksesta, jossa Walz oli valheellisesti väittänyt olleensa Hong Kongissa Tiananmenin torin verilöylyn tapahtuessa.
Vastauksena toimittajan kysymykseen Walz lähti selittelemään jotain lapsuudestaan kuin Kamala Harris konsanaan. Yhdeksi vaalien vakiovitseistä on noussut Kamala Harrisin tapa vastata kysymykseen kuin kysymykseen, että hän kasvoi keskiluokkaisessa perheessä, jossa äiti teki kovasti töitä ja naapurit olivat ylpeitä nurmikoistaan.
– Synnyin pikkukaupungissa Nebraskassa, jossa ajoimme poikien kanssa polkupyörillä, Walz selitteli. Ihmiset tuntevat minut: minä puhun paljon.
Lopulta Walz joutui myöntämään puhuneensa tälläkin kertaa höpöjä.
Yli puolet kansasta kannattaa joukkokarkotuksia
CBS-kanavan kyselytutkimuksen mukaan yli puolet amerikkalaisista kannattaa joukkokarkotuksia. Trumpin kampanja on luvannut toimeenpanna Yhdysvaltain historian suurimman karkotusoperaation, joka suoritetaan tarvittaessa armeijan avustuksella. Toimittaja pyysi varapresidenttiehdokas Vancea kertomaan tarkemmin miten laittomasti maassa olevien joukkokarkotus pantaisiin toimeen.
Vancen mukaan ensimmäinen askel olisi rajan sulkeminen uusilta laittomasti maahan pyrkiviltä henkilöiltä. Karkotettavia riittää, koska Vancen mukaan maassa on jopa 25 miljoonaa laitonta siirtolaista, joista peräti miljoona on syyllistynyt johonkin rikokseen laittoman maahantulon lisäksi. Vancen mielestä karkotukset on järkevintä aloittaa näistä rikollisista.
Suomi mainittu!
Hieman yllättäen pieni Suomikin nousi esille, kun varapresidenttiehdokkaat keskustelivat koulujen turvallisuudesta ja aselainsäädännöstä. Harris ja Walz ajavat tiukempia aselakeja ja ovat valmiita kieltämään esimerkiksi reserviläiskiväärit siviileiltä kokonaan. Trump ja Vance eivät kannata lisärajoituksia aselakeihin.
Kouluammuskeluista puhuttaessa Walz kertoi käyneensä Suomessa ja sanoi, että Suomessa ei tapahdu kouluampumisia, vaikka aseen omistajia on väkilukuun nähden paljon. Minnesotan kuvernööri Walz vieraili Suomessa marraskuussa 2021. Myös vastaehdokas Vance oli sitä mieltä, että Suomessa ovat asiat hyvin, koska Suomessa ei ole niin paljon masennusta ja mielenterveysongelmia kuin Yhdysvalloissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- joukkokarkotukset Tim Walz J.D. Vance Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 kouluammuskelut Ohio Minnesota laiton siirtolaisuus Kamala Harris karkotukset Donald Trump Suomi
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää