

Vasemmalta lukien: Pirjo Auvinen Yle, Elisabet Svane tanskalaisesta Politiken-lehdestä, Kenan Habul Aftonbladet-lehdestä sekä tilaisuutta juontava Mari K. Niemi. / SU
Uutuuskirjassa syyniin joutuivatkin populistien sijaan toimittajat – katso video julkistustilaisuudesta
Median ja populismin suhdetta ruodittiin tänään oikein olan takaa. Mari K. Niemi ja Topi Houni esittelivät muiden kirjoittajien ohella Päivälehden museossa uutuuskirjaansa ”Media ja populismi. Työkaluja kriittiseen journalismiin”.
Kirjaa varten tehty tutkimus osoittaa, että toimittajien ammattikunnan sisällä on ollut voimakastakin painetta sen suhteen, kuinka populisteista on ollut sopivaa kirjoittaa.
Suomen Uutiset kuvasi kirjan julkistustilaisuuden ensimmäisen puoliskon. Tilaisuudessa vieraana ollut puheenjohtaja Jussi Halla-aho osallistui keskusteluun sekä kommentoi lopuksi tilaisuuden antia.
Katso tilaisuus tästä:
Kirjajulkistustilaisuuden ensimmäinen osuus. 1h 41 min, Youtube.
Videolla esiintyvät:
00:00 Mari K. Niemi ja Topi Houni
00:13:55 Annu Perälä, Eduskuntatutkimuksen keskus
00:21:19 Mari K. Niemi
00:27:55 Mikko Hautakangas, aiheenaan sovittelujournalismi
00:37:01 Yleisökysymyksiä
00:44:02 Juha Herkman, Populism in the Nordic press coverage
00:52:05 Elisabet Svane tanskalaisesta Politiken-lehdestä
00:58:33 Kenan Habul ruotsalaisesta Aftonbladet-lehdestä
01:01:55 Pirjo Auvinen Yleisradiosta
01:27:45 Lisää yleisökysymyksiä
Seminaaria Suomen Uutisille kommentoinut Jussi Halla-aho pitää tilaisuutta oikein mielenkiintoisena. Hän suhtautuu kuitenkin skeptisesti siihen, löytyykö medialta kykyä itsereflektioon – eli oman toimintansa kriittiseen arviointiin.
Poliittista suunnittelijaa Riikka Purraa puolestaan hämmästyttää se lähtökohta, jolla seminaareissa tyypillisesti käsitellään populismia. Lähtökohtaisesti populismina tunnutaan pitävän sitä, että kritisoidaan maahanmuuttoa. Hän oudoksuu myös yleistä väitettä siitä, että populistipuolueet eivät olisi ”faktan puolella”.
– Varsinkaan maahanmuuttoteeman kohdalla ei voitaisi olla kauempana totuudesta. Meillä on faktat, meillä on tutkimukset, me teemme jatkuvasti pitkäjänteistä politiikkaa, joka perustuu taloudellisiin faktoihin ja kansan mielipiteeseen, Purra toteaa.
Riikka Purra piti kaikesta huolimatta keskustelua erittäin mielenkiintoisena. Ruotsalainen toimittaja Kenan Habul saa häneltä erityisiä kehuja.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pirjo Auvinen Kenan Habul Elisabet Svane Juha Herkman Mikko Hautakangas Annu Perälä Topi Houni Mari K. Niemi Riikka Purra Tanska Norja Yle Ruotsi Jussi Halla-aho maahanmuutto
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää