
Vaalit ratkaistaan somessa – ainakin Ruotsissa
Ruotsidemokraatit pyyhkii pöytää muilla puolueilla sosiaalisessa mediassa ja kannatus sen kun kasvaa. Kristillisdemokraatit, liberaalit ja vihreät ovat somessa hissukseen – ja uhkaavat pudota Ruotsin valtiopäiviltä syksyn vaaleissa. Euroopassa sama kaiku on askelten – kansallismieliset puolueet porskuttavat, koska saavat sanansa kuulumaan siellä, mihin perinteisen median ja perinteisten puolueiden monopoli ei yllä.
Ruotsidemokraatit ovat tilastojen valossa ylivoimaisia maan sosiaalisessa mediassa. Aftonbladet-lehden laskelmien mukaan puolueen aktiivisuus somessa (tykkäykset, jaot, kommentit) on jopa kolminkertainen seuraavaksi aktiivisimpiin vasemmistopuolueeseen ja sosialidemokraatteihin verrattuna.
-Ruotsidemokraatit ovat aikanaan päättäneet panostaa someen ja nyt he keräävät hedelmät, sanoo digitaalimarkkinoinnin guru André Assarsson.
– Muilla puolueilla on perinteisesti hyvät suhteet valtamediaan ja he ovat rakentaneet sen varaan. Ruotsidemokraatit ovat sen sijaan pystyttäneet vahvan oman apparaatin sosiaaliseen mediaan. Jos annat rakkautta, saat sitä takaisin, luonnehtii monikansallisessa Miltton Labs -vaikuttamistoimistossa työskentelevä Assarsson.
Ruotsidemokraattien tiedotuspäällikkö Joakim Wallerstein sanoo asian selvemmin:
– Keskitymme tavallista ihmistä liikuttaviin asioihin ja viemme niitä eteenpäin. Koska valtamediat, kuten osin sosialidemokraattien omistama Aftonbladet, ei julkaise ilmoituksiamme eikä meillä ole omia valtamedian kanavia, meidän on itse asiassa pakko panostaa sosiaaliseen mediaan.
Kansallismieliset liikkeet ovat jyränneet Facebookissa kautta Euroopan. Donald Trumpin, Saksan Afd:n ja Brexitin esimerkit ovat osoittaneet, millainen kyky sosiaalisella medialla on ihmismielten liikuttamiseen. Maahanmuuttokriittinen AfD sai Washington Postin mukaan amerikkalaista apua Harris Media -vaikutustoimistolta ja siirsi kampanjointinsa Facebookiin – tuloksena 12,6 prosenttia annetuista äänistä.
Raha ratkaisee – tai työ
Sosiaalisen median suurin poliittinen taistelutanner on Facebook, joka on jo ruuvannut algoritmejaan tiukempaan suuntaan. Yritysten ja yhteisöjen näkyminen aikajanalla on vähentynyt ja kavereiden lisääntynyt.
Puolueilla on tänään käytännössä kaksi mahdollisuutta saada näkyvyyttä mielipiteilleen: Organisaation on joko kaivettava kuvettaan ja maksettava Facebookille eri tyyppisestä mainonnasta tai sitten puolueen on keskityttävä tuottamaan sisältöä ja levittämään sitä viksusti sosiaalisessa mediassa. Se tarkoittaa sisältöä, joka liikuttaa suuria tunteita ja jota muut jakavat sekä kommentoivat.
Milttonin asiantuntija André Assarsson varoittaa perinteisiä puolueita innostumasta liikaa Facebookista, ne ovat tavallaan jo menettäneet pelin:
– Ruotsidemokraatit ovat yhtä ärhäkkäitä niin sosiaalisessa mediassa kuin televisiossakin, muut puolueet eivät vain voi toimia niin. Äänestäjien tavoittaminen on Assarssonin mukaan tänään todella vaikeaa mutta sosiaalisessa mediassa se onnistuu äänestyspaikalle asti.
– Ja somessa on tarjolla myös luottamusta. Jos joku puolue sanoo itse olevansa hyvä, siihen ei usko kukaan. Mutta jos naapuri ja mummi jakavat puolueen sanomaa Facebookissa, niin silloin siihen uskotaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
