Ranskan aluevaaleissa kahdella perinteisellä suurpuolueella on yhteinen ongelma: Kansallinen rintama voi napata useamman alueen valtikan. Vaalit järjestetään kahtena peräkkäisenä sunnuntaina. Ensimmäinen kierros käydään 6. joulukuuta. Marine Le Penin luotsaama Kansallinen rintama voi napata kärkipaikan jopa kuudessa alueessa kolmestatoista.

Ensimmäisellä kierroksella kärkipaikan napannut puolue varmistaa neljänneksen alueparlamenttipaikoista. Kansallisen rintaman rynnistys on erityinen ongelmallista valtaa pitävien sosialistien kannalta. Sosialisteilla on tällä haavaa yhtä aluetta lukuunottamatta enemmistö. Sosialistien häämöttävää vaalitappiota on lisäämässä myös konservatiiviselle UMP:lle povattu kannatuksen lisäys.

Sosialistit hamuavat jopa vaaliliittoa

Ranskan pääministeri Manuel Valls on toivonut jopa yhteistyötä konservatiivien kanssa. Sosialisteja edustava Valls kertoi, että Le Penin puolue tulee pitää poissa vallasta keinoja kaihtamatta.

Konservatiivien puheenjohtaja ja ex-presidentti Nicolas Sarkozy kuitenkin torjuu ajatuksen vaaliliitosta. Vaaliliitto ei olisi ongelmatonta, sillä se saattaisi antaa vaikutelman, että kansallinen rintama olisi ainoa vaihtoehto. Kaiken lisäksi vaaliliitostakin huolimatta kansallinen rintama nappaisi kaksi aluetta kannatusmittausten mukaan.

Ranskan aluevaalit on ensimmäinen todellinen mittari maan poliittisesta kentästä sen jälkeen, kun Pariisin 13.11. tehtiin sarja terrori-iskuja.

Henri Myllyniemi