Kansanedustaja Juha Väätäisen kipakka puheenvuoro kohtuuhintaisesta asumisesta herätteli eduskunnassa sekä hallitusta että asiasta välikysymyksen jättänyttä oppositiota.

Oppositiopuolueet keskusta, perussuomalaiset ja vasemmisto jättivät tänään välikysymyksen kohtuuhintaisesta asumisesta. Opposition kansanedustajat painottivat välikysymyksessään, ettei aikaa ole enää hukattavaksi.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron käyttänyt kansanedustaja ja valtion asuntoneuvoston puheenjohtaja Juha Väätäinen sanoi asuntotilanteen vain huonompaan suuntaan.

– Hallitus on taipaleellaan päässyt vaalikauden puoliväliin ja asuntoasiat ovat – hallitusohjelmassa luvatusta poiketen – menneet vain huonompaan suuntaan. Muuttoliike pääkaupunkiseudulle on massiivista. Esimerkiksi viime vuonna Helsinkiin muutti 18 000 ihmistä ja Espooseenkin 4 500. Samaan aikaan kuitenkaan vastaavaa asuntotuotantoa ei ole, eikä varsinkaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja valmistu likikään siihen tahtiin kuin pitäisi, Väätäinen huomautti.

– Täytyy myös muistaa, että kun rakentamisesta tehdään päätös, niin valmista tulee vasta viiden vuoden kuluttua. Hallituksen on kehysriihessään saatava aikaan tuloksia, jotka ovat euromääräisiä.

Tahto ratkaisee

Kysymys ei ole Väätäisen mielestä vain siitä mitä rakentaminen maksaa, vaan enemmänkin asumisen kustannuksista.

– Asumisen hinta on eniten pielessä. Esimerkiksi Helsingissä asunnon hinnasta yli puolet tulee tontin hinnasta ja arvonlisäverosta, se on aivan järjetöntä, kun taas Tukholmassa tontista maksetaan yleishyödyllisessä rakentamisessa 25 prosenttia tontin markkinahinnasta.

– Sitä paitsi tässä asuntoasiassa olisi syytä pitää kirkkaana mielessä, että perustuslain 19. pykälä takaa jokaiselle suomalaiselle asumisen oikeuden. Kysymys ei ole yksinomaan rahasta vaan yhteisestä tahtotilasta! Väätäinen jylisi.

Missä yhteishyödylliset asunnot?

Väätäisen mukaa onnettomaan tilanteeseen löytyy ratkaisu.

– On tehtävä asuntoreformi, samaan henkeen kuin Veikko Vennamo asutti sodan jälkeen 400 000 karjalaista ja rintamamiestä. Yleishyödyllistä rakentamista säätelevää lainsäädäntöä on muutettava. Esimerkiksi SATO ei ole tällä vuosikymmenellä rakentanut yhtään yleishyödyllistä asuntoa. SATO ja VVO nostavat vuokria ja näin saaduilla rahoilla ne rakentavat kovan rahan asuntoja, Väätäinen selitti.

– Asumisen ongelmat koskettavat tavalla tai toisella noin miljoonaa suomalaista. Kysymys on siis suuresta kansallisesta asiasta. Kaikkiaan asumisasioiden kuntoon saattaminen vaatii paljon rahaa, mutta ei sitä tarvitse kerralla likoon laittaa. Mm. Helsingissä tarvitaan seuraavan 40 vuoden aikana asuntorakentamiseen noin 20 miljardia euroa, eli puoli miljardia vuodessa.

Korruptio jyllää

Valtion asuntoneuvoston puheenjohtaja näkee asuntokurimuksen syynä siitä hyötyvät tahot.

– Asuntorakentamisen ympärillä pyörii korruptio. Tästä ovat osoituksena eri puolilla käytävät oikeudenkäynnit, joissa eri tason päättäjät ovat syytettyjen penkillä. Ainut poliittinen ryhmä, joka ei ole sotkeutunut korruptioon on perussuomalaiset. Tässä tilanteessa on myös työllisyyden nimissä tehtävä nopeita ratkaisuja. Meillä on peräti 26 000 rakennusalan ammattilaista työttömänä, Väätäinen sivalsi.

– Sen mitä venäläisturistit maahamme tuovat, sen virolaiset rakennusmiehet vievät. Nyt on kuitenkin pakko tehdä syyttelyn sijasta yhteistyötä kaikkien mahdollisten tahojen kesken, että suomalaisten asuntoasiat saadaan kuntoon.

SEPPO HUHTA