Reilun vuorokauden sisällä valtamediassa on tapahtunut neuvostoaikojen Glasnostia muistuttava käänne. Iltalehti, Talouselämä, MTV3 ja Turun Sanomat ovat muuttaneet kirjoitustensa linjaa maahanmuuton ja sisäisen turvallisuuden kysymyksissä.

Iltalehti pohti Mika Koskisen näkökulmassa:

– Suomi maksaa nyt kallista laskua sinisilmäisyydestään – turvapaikanhakijat ovat kansallinen turvallisuusuhka.

Jutussa oli selkeä käänne lehden aikaisempaan linjaan. Koskinen kirjoittaa sekä monikulttuurisuuden ihannoinnin teemasta että myös maahanmuuttajien työllistymisestä.

– Aina näihin päiviin asti monikulttuurisuuden tavoittelu ja ihannointi on ollut Suomessa niin johtava teema, että sen varjolla on hyväksytty ja katsottu läpi sormien lähes kaikkia maahanmuuttoon liittyviä ongelmia.

Tarkoitan tässä yhteydessä lähinnä turvapaikanhakijoita.

On puhuttu esimerkisi työvoiman tarpeesta senkin jälkeen, kun tilastot ovat jo aikaa sitten osoittaneet, että monet Suomeen tulijat, kuten somalialaiset, eivät kunnolla työllisty.

Kaiken huippu oli tietysti vuosi 2015, kun Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Jos yritti viritellä keskustelua siitä, että ottaessamme näin ja näin paljon ihmisiä tänne esimerkiksi Irakista, allekirjoitamme avoimen valtakirjan sille, että rikollisuuden määrä tulee vääjäämättömästi kasvamaan.

TS suomii Yleä monikulttuurisuuden edistämisestä

Turun Sanomat puolestaan nosti Ari Taposen kommentissa esiin sen, että tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa vaatineet on tähän saakka leimattu suvaitsemattomiksi, natseiksi tai fasisteiksi. Ja että puolueettoman tiedon saaminen aiheesta on ollut vaikeaa.

– Maahanmuuton ongelmista puhuminen on ollut epäasiallista, kun muiden puolueiden kirjoittamattomana tai kirjoitettuna tavoitteena on ollut monikulttuurisuuden edistäminen ja samalla silmien sulkeminen maahanmuuton ongelmilta.

Puolueetonta tietoakin on ollut vaikea saada, kun esimerkiksi Ylen julkilausuttu tavoite on vuoteen 2017 saakka ollut monikulttuurisuuden edistäminen.

Eduskuntavaaleistakin oli poliittisen eliitin tarkoitus tehdä ilmastovaalit. Oulun tapahtumat ja sitä seurannut perussuomalaisten kannatuksen nousu muuttavat vaalit maahanmuuttovaaleiksi.
Sääli, että tarvittiin näin kova herätys, ennen kuin asioista toivon mukaan uskalletaan puhua niiden oikeilla nimillä.

Talouselämä: Edessä onkin aivan toisenlaiset vaalit kuin suuret puolueet kuvittelivat

Talouselämän Seija Holttarin kommentissa käsitellään vaalien muuttunutta teemaa.

– Kevään eduskuntavaalien agendalle piti nousta ennen kaikkea koulutus ja terveydenhuolto, mutta nyt vaalien agenda on muuttunut. Vaaleilla on vain yksi teema: maahanmuuton mukanaan tuoma räikeä turvattomuus.

Tämä teema sataa muiden puolueiden kannalta ikävästi perussuomalaisten laariin. Puolue on pitänyt maahanmuuttoa ja siihen liittyviä uhkakuvia esillä jo vuosikausia, joten puolueen sanoma on raiskaustapausten jälkeen äänestäjien mielestä uskottava.

MTV3: Nainen aasista seuraava

MTV:n toimittaja Ivan Puopolon kolumni “Raiskaustilastot eivät kotouttamalla pienene” käy läpi toimimattomat kotouttamisratkaisut, joita on viime päivinä kuultu monelta taholta.

Puopolo kysyy myös miten vasemmiston ajama suostumus auttaisi raiskausepidemiaa ja loppuisiko raiskaaminen lisäämällä poliiseja.

Puopolo tuo esiin myös esiin naapurivaltioiden epäonnistuneen kotouttamisen.

– Se ei ole onnistunut Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa eikä tähän mennessä Suomessa, mutta jostain ihmeellisestä syystä ollaan silti sitä mieltä, että jatkossa kyllä onnistuu. Kunhan vielä vähän jykevämmin sanotaan, että ei saa raiskata, niin eiköhän se siitä sitten.

Puopolov kertaa myös tekemäänsä taannoista Huomenta Suomen haastattelua.

– Haastattelin Huomenta Suomeen poliisia, joka vuosina 2015–2016 kävi vastaanottokeskuksissa luennoimassa tulijoille Suomen laista ja tavoista. Hän sanoi, että on päivänselvää, että tämä liittyy kulttuuriin. Nainen on sielläpäin ‘aasista seuraava’, hän totesi.

Puopolov mainitsee myös Jussi Halla-ahon.

– Ironista on, että Jussi Halla-Aho on sanonut samaa niin kauan kuin jaksan muistaa. Hän on ennustanut prikulleen, mitä tulee tapahtumaan ja miten.

Sen sijaan, että sormet taas työnnetään korviin, toistellaan tyhjiä mantroja ja heilutellaan rasismikorttia, kannattaisi katsoa faktoja. Totuuden hyväksyminen on parantumisen alku, etenkin kun sairaus on pikkutyttöjen raiskaamisen mahdollistama hyväuskoisuus, Puopolov päättää kirjoituksensa.

Heli-Maria Wiik