Artikkeli kuva

Valtiovarainministeriön ennuste: Suomen talous elpymässä vähitellen – nämä 5 tekijää vauhdittavat talouskäännettä

01.05.2025 |12:00

Valtiovarainministeriön tuoreen ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa, mutta kauppasota uhkaa hidastaa kasvua. Kuluttajien ostovoima vahvistuu inflaation hidastuessa, ja kehysriihessä sovittu ansiotuloverotuksen kevennys tukee kotitalouksien kulutusta. Myös työllisyys kääntyy kasvuun tämän vuoden aikana, kun tuotanto piristyy. -Ennusteessa näkyvä elpyminen on tervetullutta, mutta meidän on varauduttava kansainväliseen epävarmuuteen, perussuomalaisten kansanedustaja, Ville Vähämäki toteaa.

Valtiovarainministeriön ennusteesta nousee esiin selkeitä vahvistumisen merkkejä, joskin mukana on varaumia johtuen muutoksista kansainvälisessä kauppapolitiikassa.

Oletuksella, että tullit ovat voimassa vain lyhyen aikaa, bkt kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia ja 1,6 prosenttia vuonna 2026.

Inflaatio on hidastunut selvästi ja tulee myös pysymään maltillisena. Inflaation hidastumisen ja palkkojen korotusten myötä reaaliansiot ovat kääntyneet kasvuun. Kotitalouksien ostovoima siis paranee.

Asuntorakentaminen elpyy

Investoinnit vauhdittuvat tänä vuonna selvästi. Investointisuunnitelmia Suomeen on ennätysmäisen paljon, ja tänä vuonna niitä myös konkretisoituu. Investointeja lisäävät myös puolustushankinnat, jotka kasvavat tänä vuonna selvästi hävittäjien myötä. Myös rakentamisessa pohja on ohitettu, ja asuntorakentaminen elpyy.

Ennusteen mukaan myös työllisyyden käänne on edessä, ja työllisyys kääntyy kasvuun tämän vuoden aikana, kun tuotanto piristyy. Työllisten määrä kasvaa selvästi ensi vuonna, ja työttömyys laskee 8,3 prosenttiin. Vuonna 2027 työllisyyden kasvu jatkuu, ja työllisyysaste (20–64-vuotiaat) nousee 77,3 prosenttiin.

Julkisen talouden alijäämä yhä suuri mutta pienenee ensi vuonna

Tänä vuonna julkinen alijäämä on ennusteen mukaan 3,8 prosenttia suhteessa bkt:hen. Alijäämä pienenee 3,2 prosenttiin suhteessa bkt:hen ensi vuonna, ja pysyy yli kolmessa prosentissa ennustekauden loppuun vuoteen 2029 saakka.

Julkisyhteisöjen alijäämä pysyy silti edelleen korkeana: alijäämä on noin 3,8 prosenttia bkt:sta vuonna 2025. Aiemmin päätettyjen sopeutustoimien ja talouden elpymisen myötä alijäämä pienenee 3,2 prosenttiin suhteessa bkt:hen vuonna 2026 ja pysyy yli kolmessa prosentissa läpi ennustejakson vuoteen 2029 saakka.

Vaikka taloudessa siis on haasteita, kasvun ja investointien vauhdittamana näyttäisi siltä, että Suomen talous on kääntymässä parempaan suuntaan. Kuluttajien ostovoima vahvistuu inflaation hidastuessa, ja kehysriihessä sovittu ansiotuloverotuksen kevennys tukee kotitalouksien kulutusta.

Julkisen talouden pohja vahvistettava

Talouden käänteeseen liittyy siis kuitenkin edelleen merkittäviä riskejä: kauppapoliittiset jännitteet, korkotason kehitys sekä geopoliittiset muutokset voivat hidastaa talouden toipumista. Näiden tekijöiden kehitykseen on kiinnitettävä jatkuvasti huomiota ja muutoksiin on reagoitava joustavasti.

-Ennusteessa näkyvä elpyminen on tervetullutta, mutta meidän on varauduttava kansainväliseen epävarmuuteen ja varmistettava, että julkinen talous pysyy vahvalla pohjalla myös jatkossa, perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Ville Vähämäki toteaa.

SUOMEN UUTISET


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”

30.04.2025 |12:47

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää