Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin ei näe tarvetta erilliselle lainsäädännölle vihapuhetta ja maalittamista hillitsemään. Sen sijaan poliitikot ja muut vaikuttajat voisivat toimia esimerkkinä siitä, ”että asioista voidaan puhua kansankielellä ja kovaakin, ilman että ketään tietoisesti loukataan”.


Vallin esitti ajatuksiaan keskiviikkona monilukuisten uskonnollisten yhdistysten yhteisessä Vihapuheesta myötätuntoon -seminaarissa eduskunnan Pikkuparlamentissa. Vallinin puheenvuoron läpikäyvä teema oli ihmisen ja hänen tunteittensa ymmärtäminen – tuomitsemisen sijasta.

Kansanedustaja Veikko Vallin (ps.) puhuu Vihapuheesta myötätuntoon -seminaarissa eduskunnan Pikkuparlamentissa 11.12.2019.

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014

– Vihastuminen on yhtä luonnollinen tunnereaktio kuin ihastuminen. Ja sivistynyt ihminen ymmärtää suhtautua molempiin myötätunnolla, vaikka ei reaktiota jakaisikaan, Vallin sanoi.

– Selkeitä rikoksia kuten kunnianloukkauksia tai laittomia uhkauksia ei tietenkään pidä sietää, vaan ne ovat poliisiasioita, hän kuitenkin rajasi.

Vallin puhui omista kokemuksistaan kertoessaan, että vihaviestejä Twitterissä selvitelleessä tutkimuksessa hänet oli listattu poliitikoksi, joka saa paljon raivoisaakin palautetta:

– Itse en ole sellaista ”vihapostia” huomannut, vaikka luen kaiken saamani palautteen. Olen kylläkin saanut rakentavaa ja ei-niin- rakentavaa kriittistä palautetta poliittisen kentän kaikilta laidoilta.

”Nykyinen lainsäädäntö riittää”

Vallinin myöntää, että rajanveto laillisen sanomisen ja niin sanotun vihapuheen välillä on toki hankalaa. Mikä siis itse asiassa on vihapuhetta ja pitäisikö asialle tehdä jotakin?

– Itse näen asian niin, että meillä on jo riittävä lainsäädäntö hillitsemään ihmisten epäasiallista käyttäytymistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Yhteiskunnallisten toimijoiden pitäisi ottaa vastuuta vihapuheen hillinnässä:

– Me poliitikot ja muut vaikuttajat voisimme itse toimia esimerkkeinä, että asioista voidaan puhua kansankielellä ja kovaakin, ilman että ketään tietoisesti loukataan.

– Myötätunto lähimmäistä kohtaan, vaikka hän edustaisi erilaisia yhteiskunnallisia näkemyksiä, auttaa tässä asiassa, Vallin summaa.

SUOMEN UUTISET