

Timo Jaakonaho Lehtikuva
Veikö Metsähallituksen hiekkakauppa ojasta allikkoon?
Perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä ihmettelee Metsähallituksen maa-aineskauppoja, jotka johtivat oikeusriitoihin varoituksista huolimatta. Kivelä kysyy, kannattaako valtion luopua omaisuudestaan ja vieläpä pilkkahintaan.
Kivelä teki jo syksyllä kirjallisen kysymyksen kaupasta, jossa Metsähallitus myi kymmeniä sora- ja maa-ainesalueita ja niiden käyttöoikeuksia yksityiselle Andement Groupille, joka pyörittää nyt soratoimintaa nimellä Morenia Oy. Kivelä kysyi, miksi hinta ja alueet salattiin, koska ne julkistetaan ja selvitettiinkö ostajan taustat kunnolla? Hän viittasi myös mahdollisten tulevien kiistojen mahdollisuuteen.
Kiistat toteutuivat
Nyt nämä kiistat ovat tätä päivää. Helsingin Sanomat kertoi 24.8. Metsähallituksen ja Morenia Oy:n ajautuneen kiistaan maa-ainesalueiden käyttöoikeuksista. Morenia Oy sanoo tehneensä yrityskaupan nimenomaan liiketoiminnasta ja niihin liittyvistä oikeuksista. Metsähallitus sanoo erimielisyyksien koskevan käyttöoikeuskohteita. Andament on Helsingin Sanomien mukaan kalajokelainen yhtiö, jonka omistaa Juolan suku. Sen liikevaihto on 87 miljoonaa euroa ja se työllistää 267 työntekijää.
Liikesalaisuus verhoaa kauppasummia
Maa- ja metsätalousministeri Johannes Koskinen (kok.) vastasi syksyllä Kivelälle, ettei valtio aio julkaista kauppasummaa eikä maa-ainesten mineraaliarvoja liikesalaisuuden vuoksi. Ostaja valittiin hänen mukaansa tarkoin. Sopimus ja neuvoteltu kokonaisuus oli ministerin mukaan paras. Ministeri Koskisen selvityksen mukaan kauppa oli liiketoimintakauppa, johon liittyivät Morenia Oy:n maa-ainekset, varat, oikeudet ja velvollisuudet sekä käyttöoikeuksia suurena kokonaisuutena.
Samalla Koskinen kertoi hallituksen jatkavan Metsähallituksen metsätalouden yhtiöittämistä osakeyhtiöksi, jolle annettaisiin yksinoikeus valtion metsien talouskäyttöön.
Sittemmin tämä pyrkimys on pantu jäihin laajan vastustuksen vuoksi; Lapissa jopa paikallinen kokoomuksen kansanedustaja vastusti yhtiöitystä jyrkästi.
Kivelä: “Kerran myytyä ei saa takaisin”
– Valtion omaisuuden myyntiä ei ole tässäkään tapauksessa ajateltu loppuun asti. Jyrki Katainen (kok.) sanoi, että “pannaan tase töihin”. Mutta näillä toimilla myymme Suomen kansallisvarallisuuden. Nyt myytiin nimittäin halvalla – ja nyt käräjöidään, Kivelä moittii – kuten hän jo syksyllä povasi.
– Onko tässä taloustilanteessa järkeä myydä valtion omaisuutta – sillä kerran myytyä ei saa koskaan takaisin, Kivelä ihmettelee.
Samalla hän ihmettelee maakauppoihin liittyvää salakähmäisyyttä, vaikka ministeri Koskinen perustelikin sitä liikesalaisuudella.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kuka tuottaa tulevaisuudessa ruuan Suomessa?
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.