Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet, kansanedustajat Lauri Heikkilä, Reijo Hongisto ja Pirkko Mattila ovat huolissaan suomalaisten maatilojen tulevaisuudesta.

– Suomesta katoaa vuosittain jopa tuhansia maatiloja. Samaan aikaan elintarvikekauppataseemme on jo kolmisen miljardia negatiivinen. Tuontimme on merikuljetusten varassa. Kriisi Itämerellä voi vaikuttaa äkkiarvaamatta ja merkittävästi huoltovarmuuteen juuri elintarvikkeiden kohdalla. Kun mukaan otetaan rikkidirektiivin vaikutukset rahteihin, on tulevaisuudessa syytä olla huolissaan jopa ruokaköyhyydestä, kolmikko huomauttaa.

Isänmaallisempaa politiikkaa

Heikkilä, Hongisto ja Mattila katsovat, että Suomella tulee olla mahdollisuus tehdä isänmaallisempaa maatalouspolitiikkaa.

– Perussuomalaiset ovat aina puolustaneet suomalaista maaseutua ja yrittäjyyttä, ja olisimmekin säilyttäneet sekä pellon myymisen että vuokraamisen vaihtoehtona uudessa luopumistukijärjestelmässä. Hallitus on kuitenkin tehnyt toisenlaisia päätöksiä, mikä on käytännössä pakottanut viljelijäväestön luopumaan suvuissa hyvinkin pitkään olleista perintötiloista aiempaa heikommin ehdoin. Tällä on ollut suora vaikutus suurtilojen lisääntymiseen.

Ruoka hankittava läheltä

Kolmikko haastaa julkisen sektorin tekemään hankinnoissa strategiset linjaukset, joilla ruoka hankitaan läheltä.

– Katsomme, että perunoille ja lihalle tulee laittaa hankintakriteerit, joiden perusteella se hankitaan lähialueelta. Verotulojen ja yrittäjyyden tukemisen kautta hyöty tulee paikalliselle ja aluetaloudelle. Läheltä hankitut kotimaiset, puhtaat elintarvikkeet tukevat ruokaterveyttä.

PS VERKKOTOIMITUS