Venäjän ilmavoimien ”pääsiäishyökkäys” 29.3. yllätti Ruotsin ilmapuolustuksen täysin, kertoo Svenska Dagsbladet.

Venäjän ilmavoimat lensi Suomenlahden kautta Tukholman kaakkoispuolelle Gotska Sandön edustalle, missä osasto kääntyi 30-40 kilometrin päässä aluevesirajan ulkopuolella. Osasto simuloi näin ilmeisesti risteilyohjusten laukaisua ruotsalaisiin maaleihin.

Alueella sijaitsee kaksi Ruotsin suurinta sotilaskohdetta, toinen Tukholman tuntumassa ja toinen Etelä-Ruotsissa. Ruotsin ilmavoimat eivät ehtineet reagoida hyökkäykseen lainkaan.

Nato sen sijaan reagoi ja Tanskan ilmavoimien F-16-hävittäjät nousivat ilmaan Baltian alueen valvontapäivystyksestä Liettuan Siauliaista. Ne tarkkailivat venäläiskoneiden liikehdintää kauempaa, kun ne palasivat takaisin Suomenlahden kautta.

Tapaus nostatti Ruotsissa kohun maan valvonta- ja puolustuskyvystä. Kommenttien mukaan oli paha seikka, kun paljastui, ettei Ruotsi saanut hävittäjiään ilmaan sen osoittamiseksi, että hereillä ollaan. Yhtään konetta ei ollut valmiudessa.

Ruotsin puolustusministeri Karin Enström oli vakuuttanut tammikuussa pidetyssä puolustuskonferenssissa, että maan puolustus on täydessä valmiudessa kohtaamaan kaikenlaiset uhat vuorokauden ympäri kaikkina aikoina.

PS VERKKOTOIMITUS