Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Vihreiden atomirimpuilu sai rajusti siipeensä

15.10.2014 |12:58

Vihreät saivat rajusti siipeensä eduskunnan ydinvoimakeskustelussa tiistaina. Vihreät olivat verhonneet ydinvoiman vastustamisensa isänmaallisuuden kaapuun. Vihreiden ohella osansa sai myös vasemmistoliitto. Eduskunta käsitteli valtioneuvoston periaatepäätöstä Fennovoiman ydinvoimaluvasta.

Vihreät toistivat taas, ettei Suomen kannata sitoutua vanhentuvaan ydintekniikkaan varsinkaan silloin, kun se hankitaan Venäjältä, jonka vihreät leimaa epäluotettavaksi kumppaniksi Ukrainan tilanteen nojalla.

Putin-kortti pöytään

Oras Tynkkysen (vihr.) mukaan Rosatom on valtion liikelaitos, joka vastaa Venäjän ydinasehuollosta suoraan presidentti Vladimir Putinin alaisuudessa. Se on liikelaitos, joka kuuluu geopoliittisiin intresseihin.

– Fennovoima havittelee tänne Putinin reaktoria, Tynkkynen sanoi.

Myös vasemmistoliitto esitti vihreitä myötäileviä näkemyksiä. Muut puolueet hyökkäsivät vihreitä vastaan yksin tuumin.

Ydinvoima ylimenokauden ratkaisuna

Tynkkynen antoi pienen kädenojennuksen ydinvoiman suuntaan.

– Ymmärrän itse niitä näkemyksiä, joiden mukaan ydinvoima voi olla kelvollinen tai siedettävä tai tyydyttävä ylimenokauden ratkaisu. Mutta meidän ei tarvitse tyytyä keskinkertaiseen, kun parempaa on tarjolla, hän sanoi.

Tämä höräytti mm. kokoomuksen Kimmo Sasin korvia.

– Tynkkynen käytti hyvän puheenvuoron, jonka mukaan vihreät kannattaa ydinvoiman ylimenokauden ratkaisuna. Kannatatteko täten myös Fortumin voimaloiden korvaamista venälälisellä tekniikalla, Sasi kysyi.

– En sanonut niin kuten Sasi sanoi, Tynkkynen väitti.

– Edustaja Tynkkynen: Te sen sanoitte: teistä ydinvoima on hyvä ylimenokauden energiamuoto.

– Eikä sanonut, vihreiden ryhmästä huudeltiin.

– Ilmeisesti teillä on niin kova ryhmäkuri, ettei tällaisia mielipiteitä sallita, Sasi tulkitsi.

60 vuoden investointi

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto selvensi myös, ettei Tynkkynen suinkaan tarkoittanut vihreiden kannattavan ydinvoimaa edes ylimenokaudella.

– Hän sanoi, että he jotka kannattavat ja niin edelleen, Alanko-Kahiluoto muotoili.

Keskusteluun puuttui myös SDP:n Jouni Backman, joka sanoi äänestäneensä ydinvoimasta sekä puolesta että vastaan. Hän kertoi kantansa kääntyneen myönteiseksi ilmastopoliittisista syistä. Hän varoitti kansanedustajia päättämästä 60 vuoden investointia päivänpoliittisten kiistojen perusteella.

– Epäilen, että valta saattaa vaihtua monesti naapurissakin, Backman aprikoi.

Muutos 15.10.2014 klo 17:30: Jutussa kerrottiin aiemmin Tynkkysen sanoneen: “Jaamme näkemyksen, että ydinvoima voi olla keskinkertainen tai siedettävä ylimenokauden ratkaisu”. Tynkkynen käytti kuitenkin ilmaisua: “Ymmärrän itse niitä näkemyksiä, joiden mukaan ydinvoima voi olla kelvollinen tai siedettävä tai tyydyttävä ylimenokauden ratkaisu”.

Veli-Pekka Leskelä


Mitä mieltä?

Uusimmat