Tilastotieteilijä ja pitkän linjan vihreä älykkö Osmo Soininvaara perustelee blogillaan, miksi tuoreen HS-gallupin osoittama 58 prosenttia ei takaa Niinistön valintaa jo ensimmäisellä kierroksella. Soininvaaran suosikki on tietysti Haavisto, mutta samat perustelut pitävät yllä myös Huhtasaaren ja Väyrysen kannattajien toivoa.

Ensimmäinen syy on Niinistön nopeasti laskeva trendi. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä toiseen kierrokseen, koska puolet äänistä on jo annettu, Soininvaara muistuttaa.

Niinistön kannatuksen pitäisi olla vaalipäivänä alle 42 prosenttia, jos ennakkoäänistä olisi tulossa mitattu 58 prosenttia. Mutta onko Niinistö pärjännyt näin hyvin ensimmäisellä kierroksella?

Vaikeampi mitata kuin puoluekannatusta

Ei välttämättä. Toinen syy uskoa toiseen kierrokseen on mittaamisen vaikeus.

– Eduskuntavaalitulosta osataan mitata aika tarkasti, mutta presidentin vaali on eri asia, Soininvaara kirjoittaa.

Puoluekannatusmittauksia ei tehdä niin, että kysytään tuhannelta ihmiseltä, ja jos näistä 250 kannattaa kokoomusta, ennustetaan kokoomukselle 25 prosentin kannatusta.

– Sellainen johtaisi aivan metsään, koska ihmisiä saadaan kiinni vaihtelevasti niin, että otoksessa voi olla aivan liikaa tai aivan liian vähän kokoomuslaisia, Soininvaara selittää.

Otos tasapainotetaan kysymyksellä, ketä äänestit viimeksi. Jos viimeksi kokoomusta äänestäneitä on enemmän kuin kokoomusta äänestäneitä oli vaaleissa, arviota ruuvataan alaspäin ja päinvastoin, Soininvaara selittää.

Soininvaara arvelee, että myös presidentinvaaligallupit tasapainotetaan eduskuntavaalikäyttäytymisen perusteella.

– Mutta se on ihan väärin. Otos voi siis olla aivan poskellaan, eikä sitä havaitse mitenkään. Tämän takia eri yhtiöt myös saavat kovin erilaisia tuloksia. Sitä, mihin suuntaan otos on vinksallaan ei voi tietää, mutta sen tiedämme, että tulokset ovat epätarkkoja ja ilmoitetut luottamusvälit tällä kertaa aliarvioivat epävarmuutta roimasti.

Ei osaa sanoa

Kolmas epävarmuustekijä on ne, jotka eivät osaa tai halua sanoa, ketä äänestävät. Näitä oli HS-gallupissa 17 prosenttia.

– Heidät on vain jätetty pois. Tämä tarkoittaa, että oletetaan tämän joukon jakautuvan samalla tavalla kuin kantansa ratkaisseiden. Tämä oletus liioittelee Niinistön kannatusta reippaasti, Soininvaara uskoo.

Suomen Uutiset