Ylen Ykkösaamun haastattelemat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Pasi Holm pitävät hallituksen sote-uudistusta onnettomana.

Suomi on virallisesti taantumassa, eivätkä hallituksen suunnitelmat näytä auttavan. Vihriälä arvioi kuluvan vuoden talouskehityksen huonoksi.

– Kasvu on tänä vuonna nollan pinnassa, mutta jos Euroopan tilanne vakiintuu ja kuluttajien luottamus kasvaa, niin loppuvuodesta saattaa olla odotettavissa vähän parempaa.

PTT:n toimitusjohtaja säestää virkaveljeään.

– Vuonna 2014-2015 olemme sellaisessa tilanteessa, että olemme siirtyneet hitaamman kasvun aikaan kuin mihin on totuttu aiemmin 2000-luvulla. Syinä ovat Euroopan ja Suomenkin velkaantuminen ja ikääntymisongelmat.

Säästöt heikentävät talouskasvua

Hallitus ja myös oppositiopuolueet ovat varautumassa ainakin satojen miljoonien, ellei peräti 500 miljoonan euron säästöihin. Etlan Vihriälä näkee hallituksen toimissa lyhytnäköisyyttä.

– Kokoluokka on suunnilleen tuo, jos hallitus pyrkii taittamaan valtion velan kasvun, mutta 500- 1 000 miljoonaakaan ei riitä siihen, että valtion talouden alijäämä rajoittuisi yhteen prosenttiin, Vihriälä huomauttaa.

– Näitä aiottuja säästöjä ei tulisi tässä tilanteessa tehdä, koska ne heikentävät talouskasvua ja lisäävät työttömyyttä. Nyt on pidättäydyttävä välittömistä säästöistä.

Holmin mielestä hallitusohjelmassa on pysyttävä luovuutta käyttäen ja suurta linjaa noudattaen.

– Sote-uudistuksella kasvatettiin kuntauudistusta pykälää isommaksi. Tuntuu siltä, että se on niin iso möhkäle, ettei sitä saada haltuun. Minun mielestäni kuntauudistus on keskeinen, Holm alleviivaa.

Vihriälän mielestä sote-uudistuksessa on moni asia pahasti pielessä.

–  Sote-uudistuksesta on tulossa hyvin himmelimäinen ja epäselvä. Se on osittain jopa olemassa olevia rakenteita heikentävä. Se on kallis ja sekava. Tällä uudistusesityksellä ei millään pystytä toteuttamaan niitä tehokkuushyötyjä, joita tavoitellaan. Tämä vaatii uuden asennon ottamista, valmistelun jatkamista ja päätöksen lykkäämistä esimerkiksi vuodella.

Kunta- ja sote-uudistuksia ei saa sekoittaa

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja eduskunnan sosiaalivaliokunnan jäsen Hanna Mäntylä on Holmin ja Vihriälän kanssa samoilla linjoilla, mutta tykittää vielä tarkemmin:

–  Uudistus ei tuo edelleenkään mitään selkoa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen tulevaisuudessa, päinvastoin. Loppupäätelmät, joissa kyseenalaistetaan jo koko uudistuksen mielekkyys, ei ole mikään yllätys. Uskon, että omien alojensa asiantuntijoilla oli täysin aiheesta sanottavansa hallituksen sanelemiin ehtoihin. Työryhmä oli täynnä alansa huippuja ja tässä on poliittisen ohjauksen “sutta ja sekundaa” lopputulos, josta vastuu on hallituksella, Mäntylä muistuttaa.

Poliittiset linjaukset ja kuntauudistuksen pönkittäminen kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksella ei saisi olla lähtökohta uudistukselle. Hallituksen keskittämispolitiikka ajaa alas niin kunnat kuin sosiaali- ja terveydenhuollonkin.

– Palvelurakenneselvitystä on tehty hallituksen kuntauudistuksen ehdoilla, ja tästäkin näkee, ettei kumpikaan ole menossa oikeaan suuntaan, Mäntylä huomauttaa.

–  Jatkoaikaa ja aikalisää tarvitaan, ja selvitysryhmälle on annettava mahdollisuus tehdä työnsä rauhassa ilman, että hallitus sanelee osan lopputuloksesta kuntauudistuksen toteuttamista silmällä pitäen. Kuntauudistusta ja sote-uudistusta ei saisi sekoittaa keskenään.

Hallitus linjaa säästötoimia maaliskuussa. Sekä kunta- sekä sote-uudistus kuumentavat poliittista keskustelua sitä mukaa mitä korkeammalle kevään aurinko nousee.

Teksti: Seppo Huhta