Kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan ja sen verojaoston jäsen Ville Vähämäki on tyytymätön hallituksen esitykseen vuoden 2014 valtion tulo- ja menoarvioksi. Häntä kauhistuttaa erityisesti lisävelan ottaminen:

– Päällimmäisenä huolena on valtion velkaantumistahti ja se pysynee samalla tasolla. Tänä vuonna on tähän mennessä annettu kolme lisäbudjettia, joissa on aina kasvatettu valtion velkaa. Ja niin tapahtuu lokakuussa vuoden viimeisessä, neljännessä lisäbudjetissa, Vähämäki moittii.

– Ja jos meno jatkuu, niin ensi vuonna tulee taas lisää velkaa. Meidän pitää päästä irti syömävelasta. Jos velkaa otetaan lisää, sen pitäisi kohdistua vastaisuudessa investointeihin, ohjastaa Vähämäki.

Vähämäki näkee hallituksen esityksessä vääriä veronkorotuskohteita:

– Haitallisimpia ovat polttonesteiden ja sähkön hinnan kallistuminen. Tämä hallituksen esitys on erityisen huono niille, jotka asuvat velkaisessa omakotitalossa, lämmittävät sähköllä, polttavat tupakkaa ja ottavat kopsun silloin tällöin.

Julkisen talouden velanotto hipoo 60 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Suomi ylittää pian EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisen julkista taloutta koskevan velvoitteen, ja ennen pitkää voidaan olla tilanteessa, jossa EU puutuu valtiontalouden hoitoon. Vähämäki ei hyväksy EU:n sekaantumista Suomen asioihin:

– No, kyllähän se on ongelmallista. Kuinka EU:ssa voisi olla sellaista asiatuntemusta, jota Suomella itsellään ei ole? Jos EU:n menettely tulevaisuudessa estää elvytyksen, niin se vie valtion talouden kannalta yhden keskeisen elementin pois, muistuttaa valtiovarainvaliokunnan jäsen.

Seppo Huhta