Eduskunnan kuntaliitosselvityksille määrittämä puolen vuoden lisäaika hankaloittaa kunta- ja sosiaali- ja terveysuudistusta, arvioi kuntaministeri Henna Virkkunen (kok).

Virkkunen olisi toivonut, että uusi kuntarakenne olisi ollut selvillä ensin. Näin olisi tiedetty, millaisiin kuntiin uudenlaista sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää aletaan rakentaa.

Perustuslakivaliokunta linjasi toisin päin: kunnat tarvitsevat tiedon sote-palveluiden järjestämisestä ennen kuin kuntien rajoja piirrellään uusiksi.

Virkkunen pitää nykyisiä 20 000 ja 50 000 asukkaan sote-alueen rajoja hyvänä pohjana kunnille kuntaliitosten tekoon. 20 000 asukkaan kunnat voivat hallituksen esityksen mukaan järjestää perustason sote-palveluita itselleen ja pienemmille kunnille isäntäkuntaperiaatteella. 50 000 asukkaan kunnat voivat järjestää kaikki palvelut itse ja toimia myös erikoistason palveluiden isäntäkuntana.

– Kuntien ei siis tarvitse pelätä, että yhtäkkiä vaadittaisiinkin esimerkiksi 200 000 asukkaan alueita, Virkkunen sanoi Helsingin Sanomien mukaan toimittajien aamukahvitilaisuudessa.

ps verkkotoimitus

Tagit