Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on antanut täysin ympäripyöreän vastauksen kysymykseen, paljonko hallituksen sote-uudistus säästää julkisia varoja.

Virkkunen vastasi keskustan kansanedustajien Tapani Töllin ja Elsi Kataisen kirjalliseen kysymykseen. He kysyivät, milloin hallitus tekee kunta- ja soteuudistuksista taloudelliset vaikuttavuusarvioinnit niin kuntien talouden kuin julkisen talouden kestävyysvajeen hoidon kannalta.

Vastaukseen ei sisältynyt minkäänlaisia rahallisia arvioita.

– Kuntauudistuksen taloudellisten vaikutusten arviointi edellyttää, että on tarkempaa tietoa selvitysalueista, kuntaliitoksien toteutumisesta sekä kuntien omia arviointeja kuntaliitoksen hyödyistä ja haitoista. Säästöt syntyvät toiminnan muutoksilla, joihin kuntarakennepäätökset luovat pohjan. Sote- ja kuntauudistuksen yhteisvaikutuksia ja merkitystä kestävyysvajeen kattamiseen voidaan arvioida luotettavasti uudistuksien toteutumisen edetessä. Tässä vaiheessa ei sellaisen laskelman laatimiseen ole riittävän luotettavaa pohjaa. Tavoitteena kuitenkin on, että uudistusten yhteisvaikutuksilla ja kuntien ja valtion yhteistyöllä saavutettaisiin sellainen tuloksellisuuden ja tuottavuuden nousu, että julkiset palvelut kyettäisiin seuraavinakin vuosikymmeninä turvaamaan koko maassa, Virkkunen kirjoittaa.

VELI-PEKKA LESKELÄ

Tagit