Potkukelkkaonnettomuudessa vammautunut Kalevi Hautakangas on joutunut taistelemaan toimeentulon ja vakuutusyhtiön kanssa jo 18 vuotta.

Ylöjärveläinen Kalevi Hautakangas kaatui potkukelkkaillessaan kevättalvella 1994. Jäisellä tiellä sattuneesta onnettomuudesta jäi Hautakankaalle pysyvä tapaturmasta aiheutunut vamma.

– Oikeassa kädessäni on parantumaton hermovaurio, Hautakangas kertoo.

18 vuoden ajan Kalevi Hautakangas on perännyt oikeuksiaan usealla taholla. Hänen juttuaan on käsitelty vakuutusoikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa (KKO). Hautakankaan asia on ollut myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyssä.

– Hain Pohjolalta työnantajani lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella tapaturmaeläkettä, minkä Pohjola ja kaikki valituselimet hylkäsivät vastoin hoitavien tahojen tutkimustuloksia ja diagnooseja.

Nykyään entinen Kyrönlahden Porakaivo Oy:n toimitusjohtaja on työkyvyttömyyseläkkeellä vaikea-asteisen masennustilan takia. Huoli toimeentulosta varjostaa Hautakankaan arkea tauotta.
– Saan tällä hetkellä käteen Ilmariselta eläkettä nettona noin 850 euroa kuukaudessa. Lisäksi Pohjola korvaa vuodessa kipulääkkeitäni 2 500 – 3 000 eurolla, Hautakangas kertoo.

Vakuutusyhtiö puolitti eläkkeen

Hautakankaan kohdalla laki on tehnyt elämästä jatkuvaa taistelua. Hän kertoo, Suomessa voimassaolevasta laista, jonka mukaan eläkevakuutusyhtiöt saavat leikata 50 prosenttia maksettavasta työkyvyttömyyseläkkeestä, jos työntekijä ei ole saanut viimeiseen 12 kuukauteen palkkaa, sairauspäivärahaa, työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea

– Olin vailla mitään tuloja 18 kuukautta. Yli 12 kuukauden jakso ylittyi, jolloin Ilmarinen leikkasi eläkettäni 50 prosentilla. Onnettomuuden sattuessa minulla oli hyvä tulotaso. Pohjolan olisi pitänyt maksaa minulle bruttona tapaturmaeläkettä 9.4.1995 alkaen yli 12 500 markkaa kuukaudessa, hän tarkentaa.

Hautakangas pitää vakuutuslääkärijärjestelmää painajaismaisena.

– Kyse on Suomessa vuosikymmeniä toimineesta ”mafiasta”, jota oikeuslaitoksemme tukevat. Salakähmäinen esimerkki löytyy esimerkiksi siitä, että vakuutusoikeudessa on vakuutusyhtiöiden kouluttamat vakuutuslääkärit valanvannoneina tuomareina.

Toimeliaana ihmisenä Hautakangas selvitti myös mahdollisuutensa uuden ammatin opiskeluun.

– Vammautumiseni jälkeen  olin Kelan Turun yksikössä viikon ajan tutkimuksissa. Lääkärit totesivat, ettei minua voida uudelleen kouluttaa uuteen ammattiin vakavan hermovaurion takia, hän lisää.

Kalevi Hautakangas ei luovuta. Tällä hetkellä hän suunnittelee valittavansa joko vakuutusoikeuteen tai korkeimpaan oikeuteen.

Teksti: Heli-Maria Wiik
Kuva: Lehtikuva