Vasemmistoliiton kansanedustaja, entinen kuntaministeri Martti Korhonen on huolissaan kuntauudistuksen kohtalosta, ellei kaupunkiseutuja voida tarvittaessa pakottaa liitoksiin. Hän kertoi käsityksistään perjantaina kokoomuksen äänenkannattajan Nykypäivän haastattelussa, josta Verkkouutiset julkaisi osan.

Korhonen on Oulusta, jossa toteutui vuodenvaihteessa suuri Paras-hankkeen mukainen kuntauudistus, joka nosti kaupungin väkiluvun lähelle 200 000 asukasta.

Toivoo, ettei pakko tökkää perustuslakiin

Korhonen toivookin, ettei hallituksen budjettiriihen linjaus kuntarakennelain täydentämisestä törmäisi perustuslaillisiin ongelmiin.
Hallitus päätti viime viikolla, että kaupunkiseuduilla voidaan ryhtyä pakkoliitoksiin, elleivät kuntarakennelain tavoitteet onnistu muuten ja jos alueen asukkaat kannattavat liitosta. Tämä koskisi kahtatoista kaupunkiseutua.
Julkisuudessa on kyselty, onko tämäkään hallituksen linjaus perustuslain mukainen etenkään seudullisen kansanäänestyksen osalta.
Korhonen on huolissaan, jos pakko ei onnistu.
– Surullistahan se merkitsee. Todella surullista. Vaihtoehdot alkavat olla kovin vähissä. Sitten on vain edettävä vapaaehtoisuuden tietä tai toisaalta josko sote-uudistuksen kautta olisi saavutettavissa järkeviä rakenteita, Korhonen pohdiskelee.
Korhonen korostaa, ettei kuntauudistus ole pienten kuntien kurittamishanke, vaan hallintorakenteiden uudistusta tarvitaan nimenomaan kaupunkiseuduilla.

VELI-PEKKA LESKELÄ