

Ote Larry Sangerin blogista. / larrysanger.org
Wikipedian perustaja: Wikipedia on pahasti puolueellinen – ”Neutraalin näkökulman sääntö on unohdettu jo kauan sitten”
Toinen Wikipedian alkuperäisistä perustajista kritisoi luomustaan siitä, että internetin ilmainen tietosanakirja on selvästi puolueellinen. Wikipedian artikkeleita kirjoittavien ja päivittävien ihmisten omat näkökulmat ja agendat tulevat erityisen selvästi esille politiikkaan liittyvissä artikkeleissa.
Wikipediaa alkuaikoina rakentanut Larry Sanger kritisoi blogissaan Wikipedian puolueellisuutta. Hänen mukaansa Wikipedian alkuperäinen ”neutraalin näkökulman sääntö” on unohdettu jo kauan sitten.
Wikipedian mukaan Larry Sangerista tuli tammikuussa 2001 Wikipedian ensimmäinen ja tähän mennessä ainut palkattu toimittaja. Hän erosi Wikipedian johdosta reilua vuotta myöhemmin, kun palkanmaksukin loppui. Sanger on kritisoinut Wikipedian sen jälkeistä kehitystä aiemminkin.
Poliittisista aiheista on puolueettomuus kaukana
Sangerin mielestä Wikipedian puolueellisuus näkyy erityisen hyvin vertailemalla vaikkapa kahdesta Yhdysvaltain viimeisimmästä presidentistä kirjoitettuja Wikipedia-artikkeleita. Barack Obamaa koskevasta artikkelista puuttuu useita häneen liittyviä skandaaleja, kun taas Donald Trumpia käsittelevässä artikkelista ei juuri muuta olekaan kuin skandaaleja.
Larry Sanger kirjoittaa, että poliitikkojen lisäksi Wikipedia käsittelee myös tiettyjä poliittisia tai ideologisia aiheita vasemmistoliberaalista näkökulmasta. Esimerkkeinä hän mainitsee abortin, seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja kristinuskon.
Ilmastonmuutosta ei saa kyseenalaistaa
Tietyissä tieteeseen liittyvissä aiheissa tulee Sangerin mukaan esille se, että jos tiedeyhteisö (tai edes tiedeyhteisön vasen laita) on muodostanut vahvan konsensuksen jostakin asiasta, Wikipedia suhtautuu tiedeyhteisön näkemykseen ehdottomana totuutena, jota ei saa mitenkään kyseenalaistaa, vaan jota tuodaan esille jopa aggressiivisesti. Yksi tällainen aihe on tietenkin ilmastonmuutos.
Sanger vaatii Wikipediaa myöntämään avoimesti, että se on hylännyt neutraaliuden ihanteen. Hän ei kuitenkaan odota, että Wikipedian ylläpitäjät ikinä sellaista myöntäisivät. Vaihtoehdoksi puolueellisena pitämälleen Wikipedialle Larry Sanger on työstämässä uutta, Encyclosphere-nimistä nettitietosanakirjaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.