

Viime hetken kampanjointia Twitterissä. / Twitter
Yhdysvallat äänestää presidentinvaaleissa jännittyneissä tunnelmissa
Äänestyspaikat ovat auenneet Yhdysvaltain itärannikolla presidentinvaalien varsinaisena vaalipäivänä. Ensimmäisiä osavaltiokohtaisia tuloksia on odotettavissa aamuyöstä keskiviikkona Suomen aikaa. Republikaanien Donald Trumpin ja demokraattien Joe Bidenin kisa ratkaistaan vaa’ankieliosavaltioissa kuten Pennsylvaniassa ja Floridassa.
Äänestys Yhdysvaltain presidentienvaalien varsinaisena vaalipäivänä on käynnistynyt.
Vastakkain kisassa ovat istuva presidentti, republikaanien Donald Trump ja hänen haastajansa, demokraattien ex-varapresidentti ja senaattori Joe Biden.
Presidentti Trump päätti oman kampanjansa 14 kampanjatilaisuudella viimeisen kolmen vaalipäivän aikana. Maanantaina Trump kampanjoi vielä vaa’ankieliosavaltioissa Pohjois-Carolinassa, Pennsylvaniassa, Wisconsinissa ja Michiganissa. Kampanjakiertue päättyi Michiganin Grand Rapidsiin.
“Uskon että tulemme voittamaan kaiken”, Trump kertoi tuhatpäiselle tukijajoukolleen.
Vaalivalvojaisia Trump aikoo viettää Valkoisessa talossa.
Trumpin haastaja Biden kampanjoi myös Pennsylvaniassa viime metreille saakka. Viimeisistä kampanjatilaisuuksista Biden siirtyi kotiosavaltioonsa Delawareen seuraamaan ääntenlaskentaa.
Mielipidemittaukset ovat näyttäneet Bidenille johtoasemaa. Vuoden 2016 ennusteet ovat kuitenkin kaikilla osapuolilla tuoreessa muistissa. Tuolloin altavastaaja Trump voitti vaalipäivään asti gallup-johtoa pitäneen demokraattien Hillary Clintonin lopulta selvin luvuin.
Poikkeuksellinen vaalivuosi päättyy jännittyneissä tunnelmissa
Vaalivuosi Yhdysvalloissa on ollut poikkeuksellinen. Kampanjointia ovat varjostaneet koronaviruspandemia ja maan sisäiset jännitteet ja levottomuudet. Poliittinen polarisaatio maassa on ollut korkealla.
Käytännössä vaalikampanjoista onkin tullut mielipiteenmittaus nimenomaan siitä, kuinka äänestäjät suhtautuvat istuvaan presidenttiin Donald Trumpiin. Vaalien perinteisemmät asiakysymykset, kampanjateemat ja ohjelmat ovat jääneet vaalikeskusteluissa selvästi taka-alalle.
Molemmat kampanjat ovat myös vihjanneet toisen osapuolen yrityksistä varastaa vaalitulos itselleen. Kummankaan osapuolen ei ainakaan odoteta myöntävän omaa vaalitappiotaan erityisen helposti tai nopeasti.
Joissain osavaltioissa myös kansalliskaarti on hälytetty valmiuteen ja kauppoja on jouduttu suojaamaan ryöstelyltä ja mellakoinnilta mahdollisten vaalilevottomuuksien vuoksi.
Ennakkoääniä annettu 100 miljoonaa kappaletta
Koronavirustilanteen vuoksi ennakkoääniä ja postiääniä on annettu näissä vaaleissa huomattavasti tavallista enemmän.
Viimeisimpien tietojen mukaan lähes 100 miljoonaa ääntä on annettu ennakkoon ennen varsinaista vaalipäivää. Vertailun vuoksi: tämä on lähes 75 prosenttia vuoden 2016 presidentinvaalien koko äänimäärästä.
Äänestysvilkkauden näissä vaaleissa odotetaankin nousevan poikkeuksellisen korkealle.
Vaa’ankieliosavaltiot ratkaisevat
Yhdysvalloissa presidentin nimittää maan perustuslain mukaan niin sanottu valitsijamieskokous. Voittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä 538:sta. Valitsijamiehet taas määräytyvät vaalituloksen ja osavaltion koon mukaan kaikista 50 osavaltiosta: suuremmista osavaltioista saa suuremman määrän valitsijamiehiä.
Johtuen vaalitavasta ja puolueiden kannatuksen osavaltiokohtaisista voimasuhteista vaalien tulos ratkaistaan tyypillisesti niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa, jotka eivät ole selvästi kummankaan puolueen hallinnassa.
Tällaisia osavaltioita ovat nyt esimerkiksi Arizona, Florida, Michigan, Pennsylvania, Texas sekä Wisconsin. Esimerkiksi väkimäärältään suuresta Floridasta on jaossa voittajalle 29 valitsijamiestä. Näiden osavaltioiden ääntenlaskenta onkin analyytikkojen mielenkiinnon kohteena vaaliyön aikana.
Ensimmäisiä tuloksia odotettavissa aamuyön tunteina Suomen aikaa
Odotettavissa on, että varsinaisen vaalipäivän äänet saadaan laskettua saman päivän aikana, mutta viimeisten postiäänten käsittelyssä menee pidempään.
Selvä vaalitulos suuntaan tai toiseen saattaisi selvitä jo aamuyöstä Suomen aikaa. Mahdollista on kuitenkin sekin, että tuloksen selviäminen venyy merkittävästi pidempään. Erityisesti jos osavaltiokohtaiset tulokset ovat tiukkia, ovat molempien puolueiden asianajajat myös valmiina haastamaan tapaa, jolla ääniä lasketaan tai hyväksytään.
Myös kongressista äänestetään
Presidentinvaalien kanssa samaan aikaan äänestetään myös Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen ja senaatin paikoista.
Demokraattipuolueen odotetaan pitävän edustajainhuoneen enemmistön hallussaan. Tämän lisäksi demokraatit yrittävät nyt saada myös senaatin enemmistön itselleen.
Kongressivaaleilla on merkittävää vaikutusta myös siihen, miten seuraava presidentti pystyy toteuttamaan omaa ohjelmaansa.
Yhdysvaltain seuraavan presidentin virkaanastujaiset on määrä tapahtua 20. päivä tammikuuta 2021.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.