

Demokraattiehdokas Hillary Clintonilla oli vauhti päällä vielä presidenttikisassa, mutta nyt sekä Clintonin että puolueen vauhti on hiipunut. / LEHTIKUVA
Yhdysvaltain demokraattisella puolueella paha ongelma: ”Kansa ei tiedä arvojamme”
Yhdysvaltain politiikkaa satunnaisesti seuraava voi saada käsityksen republikaanisen puolueen hajaannuksesta, mikä aiheutuisi presidentti Donald Trumpin uudenlaisesta politiikasta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös demokraatit kärsivät hajaannuksesta. Hillary Clintonin vaalitappio ja laitavasemmistolaisen Bernie Sandersin Clintonilta syömä äänestäjäkunta ovat repineet puolueeseen varsin syviä haavoja.
Demokraattisesta puolueesta muistelmakirjaa kirjoittava historoitsija Michael Kazin täräyttää varsin suorasukaisesti sen, mikä on hänen mielestään puolueen ongelma.
– Ongelma, joka Hillary Clintonilla ja demokraateilla oli, ettei kansa oikein tiennyt meidän arvojamme, Kazin analysoi viime vuoden presidentinvaalikampanjaa.
Clinton jakoi sumeilematta marraskuun vaalitappion syitä ympäriinsä tuoreessa kirjassaan Mitä tapahtui. Oman kampanjaleirinsä lisäksi vaalitappio johtui Clintonin mukaan niin Sandersista ja jopa johtavista demokraattisen puolueen jäsenistä, kuten varapresidentti Joe Bidenista.
Trumpia vastaan ilman omaa ohjelmaa
Kazinin mukaan puolueen tulisi tarjota äänestäjille selkeä ja jopa tiukka vaihtoehto. Ohjelmassa tulisi näkyä konkreettisia korjaustoimia. Hän pitääkin presidentti Barack Obaman työministeri Tom Perezin visioita hyvinä, mutta ympäripyöreinä.
Perez on tuoreena puolueen johtajana kehottanut puolueen tarjoavan ohjelmassaan teknologiseen infrastruktuurin rakentamista ja jalkautumista aivan jokaiseen kylään ja pitäjään.
Hätä alkaa olla todellista. Perez summasi puolueen vaikutusvallan vähenemistä presidentinvaalitappion lisäksi. Hän listasi puolueen menettäneen viime aikoina yli 900 alueparlamenttipaikkaa osavaltioissa, paikkamenetykset senaatissa, kuvernöörien vaalitappiot ja demokraattisen puolueen virkamieskunnan ohenemisen.
Puolueella on toki yksi yhdistävä tekijä: Trumpin näkyvä vastustaminen. Obaman kampanjoita tehtaillut Mitch Stewartin mielestä demokraattien tulisi löytää äänestäjien mielet: mikä poliittinen ohjelma saisi väen äänestämään heitä.
Stewart summaa puolueen tilan varsin ytimekkäästi.
– Tämä ei ole yksin ulkoministeri Clintonin ongelma. Tämä on demokraattisen puolueen ongelma, Stewart muotoilee.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää