Sijoittajat ja meklarit valittavat Yhdysvaltain joukkovelkakirjamarkkinoiden olevan jäässä. Maan keskuspankki Federal Reserve aikoo sulloa tuhansia miljardeja rahoitusmarkkinoille. Erityisesti osakkeet ovat olleet tulipalomyynneissä kautta planeetan. Fedin vastaus hätähuutoihin ei näytä rauhoittavan markkinoita. Korona tekee taloudelle pahaa jälkeä.

Yhdysvaltain velkakirjamarkkinoiden häiriöt siirtyvät nopeasti kaikkialle. Viime vuoden lopun rahoitusmarkkinahäiriöt ovat koronaviruksen myötä moninkertaistuneet.

Fed on tällä viikolla lisännyt jo kolmesti likviditeettiä niin sanotuille repo-markkinoille. Näillä markkinoilla meklarit vaihtavat hyvälaatuisia vakuuksia käteiseen. Käteispula hyydyttää markkinoiden toiminnan.

Torstaina Fed korotti panoksia tuntuvasti, kun keskuspankki kertoi voitelevansa rahoitusjärjestelmää tuhansien miljardien dollarien edestä. Osakekurssit toipuivat hetkellisesti rajuista kurssilaskuista. Syöksy kuitenkin jatkui pari tuntia Fedin ilmoituksen jälkeen.

Tuntia ennen pörssipäivän päättymistä keskeiset osakeindeksit ovat laskeneet noin kahdeksan prosenttia. Euroopassa laskua mitattiin jopa kaksinumeroisin luvuin.

Yrityslainoissa piilee pommi

Koronaviruksen aiheuttamien tuotantokatkosten ja matkailurajoitusten vuoksi monen yrityksen kassavirta hyytyy niin pahoin, etteivät ne välttämättä suoriudu veloistaan.

Keskuspankkien vuosia jatkuneen löysän rahapolitiikan aikana ne ovat voineet rahoittaa velkaansa uudella, liki ilmaisella velkarahalla. Nämäkin matalakorkoisten velkojen hoitaminen käy hyvin vaikeaksi. Yritykset ovat toimineet keskuspankkien toivomalla tavalla ja investoineet huokean lainarahan turvin.

Jättipankki Morgan Stanley arvioi joka kuudennen yhdysvaltalaisyrityksen olevan zombiyritys, jonka elinehtona on alhaiset lainakorot. Koronaviruksen tuotantoseisokit vaikuttavat useaan yritykseen. Erityisen haavoittuvaisia ovat matkailualan ja lentoliikenteen yritykset.

Henri Alakylä