

MATTI MATIKAINEN
Viikon 28/2016 luetuin
Yksinhuoltaja Iina tulee toimeen vähällä: ”Köyhyys ei ole oma valinta”
Lapsiperheiden köyhyys on lisääntymässä. Helsinkiläisen Iinan nelihenkiselle perheelle jää elämiseen 800 euroa kuukaudessa.
Syyt vähävaraisuuteemme eivät ole sellaisia, mihin voisimme itse vaikuttaa, yksinhuoltaja Iina, 37, sanoo ja ottaa kolmevuotiaan tyttärensä syliin.
Perheeseen kuuluu neljä lasta, joista kolme asuu vielä kotona. Heistä jokainen on omalla tavallaan erityinen, ja siksi Iina jäi kolme vuotta sitten lastensa omaishoitajaksi.
– Tietenkin tekisin töitä, jos se vain olisi mahdollista.
Tiliotteiden lähettäminen nöyryyttävää
Tänään ruokalistalla on wokkia, Iina sanoo ja pistää lieden päälle.
– Vähävaraisuus ei tarkoita sitä, että elämän pitäisi olla kurjaa, hän toteaa samalla.
Iina sanoo, että hän ei halua tehdä köyhyydestä päättymätöntä suota.
– Olisi älytöntä ajatella, että köyhän ihmisen pitäisi käyttäytyä jotenkin nöyristelevästi. Jotkut taas ajattelevat, että köyhyys olisi yhteiskunnan syytä.
Iina ei ajattele niin. Muutama vuosi sitten perhe meinasi menettää kotinsa, koska vaikeuksien takia elämänhallinta oli hankalaa.
– Jouduin kilpirauhasten poistoleikkaukseen ja samaan aikaan taistelin oikeudenkäynnissä lasten isän kanssa. Kaikki ajatukset menivät ongelmien selvittämiseen. Uuvuin täysin, Iina kertoo.
– Nöyryyttävintä köyhyydessä on se, että joutuu joka kuukausi lähettämään tiliotteet jonkun toisen arvioitavaksi. Siis että tuntematon ihminen päättää, mitkä menot ovat olleet aiheellisia ja mitkä eivät.
– Rahanpuute ei tee onnettomaksi, vaan se, kun en osannut käyttää vähäistä rahamäärää oikein.
Yhteiskunnan tuki korvaamatonta
Ennen ajatukset pyörivät siinä, miten laskut maksetaan. Niin on edelleenkin, mutta stressi ei ole niin raastavaa. Nykyään Iina tekee excel-taulukoita, joihin hän merkkaa esimerkiksi kuukausittaisen budjetin. Perheen ruokailu pyörii myös kuuden viikon listalla.
– Ilman järjestelmällisyyttä olisimme tosi syvällä suossa.
Yhteiskunnan tuki on ollut myös korvaamatonta, mutta apu ei ole tullut pyytämättä. Iina uskoo, että elämä olisi huomattavasti vaikeampaa, jos hänellä ei olisi tietynlaisia luonteenpiirteitä.
– Olen tiedonjanoinen ja hahmotan helposti kokonaisuuksia. Kukaan ei kerro automaattisesti mitä kaikkea tukea on saatavilla, ja siksi masentuneena ja väsyneenä avun saaminen on vaikeampaa,
Iina sanoo ja jatkaa:
– Silti täytyy sanoa, että on hienoa asua Suomessa. Ajatella, että diabeetikon insuliinin litrahinta on 2 850–4 800 euroa, mutta meille kuukauden satsi maksaa yhdeksän euroa. Kela korvaa loput.
Koko perheen kuukausittaisiin lääkkeisiin menisi noin 300 euroa, mutta toimeentulotukiasiakkuuden takia Helsingin kaupunki maksaa ne.
”Haluan itsekin auttaa”
Lastensairaalan ja koulujen sijainnin takia perhe asuu nykyään Helsingin keskustassa. Vuokra on juuri ja juuri sen suuruinen, että sosiaalivirasto hyväksyy sen. Iina istuu tietokoneensa kanssa olohuoneen sohvalle ja osoittaa ruutua.
– Tässä on viime kuukauden budjetti, hän sanoo ja näyttää excel-taulukkoa.
Perheen tulot koostuvat toimeentulo-, omaishoitaja-, asumis-, elatus- ja vammaistuesta sekä lapsilisästä. Yhteensä he saavat noin 2 700 euroa kuussa. Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan jo pelkästään kahden lapsen yksinhuoltajan pitäisi saada 2 840 euroa kohtuullisen elämän saavuttamiseksi (2013).
– Mielestäni ihminen ei oikeasti tarvitse paljon onnelliseen elämään. Minulle tärkeintä on perhe, ja se, että saan itse tehdä vapaaehtoistyötä. Sitä paitsi meillä on kuitenkin katto pään päällä.
Iina sanoo, että vaikka he joutuvat tinkimään lähes kaikesta, hän haluaa itsekin auttaa muita.
– On ihmisiä, joilla menee vieläkin huonommin kuin meillä. Autan, koska meitäkin on autettu niin paljon.
Köyhyys yleisintä yksinhuoltajaperheissä
Lapsiköyhyysaste tarkoittaa suhteellisen köyhyysrajan alapuolella olevissa kotitalouksissa asuvien alle 18-vuotiaiden osuutta kaikista alaikäisistä. Suhteellinen köyhyysraja tarkoittaa sitä, että tulot ovat alle 60 prosenttia keskimääräisestä tulotasosta eli niin sanotusta mediaanitulosta.
Perheen köyhyysrajaan vaikuttaa perheen koko ja lasten ikä. Vuonna 2007 kahden alle 14-vuotiaan lapsen ja kahden aikuisen muodostaman perheen köyhyysraja oli 2 943 euroa kuukaudessa ja yksinhuoltajan ja kahden alle 14-vuotiaan lapsen perheen 1 743 euroa.
Lapsiköyhyys on yleisintä perheissä, joissa on vain yksi huoltaja. Nykyään joka neljäs suomalainen yksinhuoltajaperhe on pienituloinen. Vuonna 2008 kaikista suomalaisista lapsiperheistä noin 20 prosenttia oli yhden huoltajan perheitä. Valtaosa pienituloisista yksinhuoltajista on naisia: joka kolmas köyhyysrajan alittava lapsi elää yksinhuoltajaäidin perheessä.
Yksinhuoltajaperheiden muita yleisempi pienituloisuus liittyy sekä työttömyyteen että tulonsiirtojen tason heikkenemiseen. Yksinhuoltajien osallistuminen työhön on ollut muita lapsiperheitä selkeästi vähäisempää koko laman ajan. Yksinhuoltajien työttömyys on muita lapsiperheitä yleisempää, eikä työllistyminen ole aina ongelmatonta.
Kun hoitovastuuta lapsista ei voi jakaa toisen vanhemman kanssa, voivat esimerkiksi työmatkat tai epäsäännöllinen työaika olla este yksinhuoltajan työhön osallistumiselle. Kahden vanhemman perheessä vanhemmat voivat keskenään jakaa vastuuta koti- ja ansiotyöstä. Yleensä perheen isän panos työmarkkinoilla kasvaa samaan aikaan, kun perheen äiti panostaa kodin- ja lastenhoitoon. Yksinhuoltajalle tällainen vastuun hajauttaminen ei ole mahdollista. (Lähde: THL)
Avun pyytäminen hankalaa
Köyhyyttä on montaa erilaista. Joillekin voi olla vaikea ymmärtää, että kesä aktiviteetit voivat olla kiinni uimapuvun hankinnasta, Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila toteaa.
Köyhyys voi olla myös lyhytaikaista tai se voi kestää vuosia. Usein erityisesti lyhytkestoinen rahanpuute yllättää, eikä avun pyytäminen ole helppoa.
– Vähävaraisuutta hävetään ja ehkä ajatellaan, että taustasyyt köyhyyteen eivät ole tarpeeksi painavat.
Hostila painottaa, että Hope ry jakaa avustusta huolimatta köyhyyteen johtaneista syistä.
– Meille ei ole oleellista, mistä perheen köyhyys johtuu. Joskus voi olla kyse pelkästään vanhempien arjenhallinnan ongelmista. Ajattelemme, että lapsen ei tarvitse siitä kärsiä.
Hope ry jakaa vähävaraisille ja kriisin kohdanneille perheiden lapsille tavaralahjoituksia sekä avustusta harrastuksiin ja vapaa-ajan elämyksiin. Perustarpeiden hankkiminen voi olla isokin rasite, kun rahaa ei ole.
– Asiakkaat sanovat, että apu on ollut konkreettinen, mutta myös henkinenkin helpotus.
Kyllä se auttaa, kun vanhemmat tietävät, että saavat vaikkapa lasten talvivaatteet meiltä, Hostila toteaa.
Artikkeli on julkaistu Perussuomalainen-lehden Naiset-liitteessä 2016.
VERA MIETTINEN
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.