

Samuli Voutila kiitti lähetyksen jälkeen katsojia Facebook-sivuillaan. Kuva Voutilan sivulta.
Viikon 44/2018 luetuin
Yle pisti parastaan – toimittaja Samuli Voutilalle: ”Oletko sinä nyt se nuorisopoika, joka selittelee Trumpia, eikä ymmärrä, että hän on paha mies?”
A-studion torstai-illan lähetyksessä oli tarkoitus keskustella siitä, miten ”me vastaan ne” -kehitys saadaan pysäytettyä. Juontaja Annika Damström rakensi kuitenkin ohjelmasta vastakkainasettelun malliesimerkin, jossa Trumpia ja perussuomalaisia haukuttiin neljä yhtä vastaan asetelmasta.
A-Talkin aihe oli sinänsä ajankohtainen: Yhdysvalloissa kansa jakaantuu, Euroopassa vanhan vallan rakenteet tutisevat. Keskustelua vetäneen toimittaja Annika Damströmin ratkaisumalli kahtiajakautumisen estämiseen oli se, että hän ja kolme vieraista muodostivat ”me”-ryhmän, syyttäen vuoron perään Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ja perussuomalaisia lähes kaikista maailman ongelmista. Syrjittyä ”Ne”-ryhmää pääsi tällä kertaa edustamaan PS-nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila, 29, jonka sentään annettiin useimmiten jopa vastata syytöksiin.
Toimittaja Damströmin linja ei jäänyt kenellekään epäselväksi: Trump on vastuussa kirjepommeista, koska niiden lähettäjä on esiintynyt hänen kannattajanaan. Trump on vastuussa Yhdysvaltain kahtiajakautumisesta, koska demokraatit eivät pidä hänestä. Trump on paha. Ja Suomen jakautuminen on perussuomalaisten syytä. Useimmat syytöksensä Damström puki tietenkin näennäisesti kysymyksen muotoon.
– Oletko sinä Samuli nyt se nuorisopoika, joka selittelee Trumpia, eikä ymmärrä, että hän on paha mies? kysyi toimittaja.
Nuorisopoika-termin Damström poimi Kumpula-Natrin aiemmasta kommentista.
PS-nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila selitti, että hänen mielestään on kunnioitettavaa, että Trump pyrkii täyttämään vaalilupauksensa. Voutila toi esille Yhdysvalloissa tapahtuneen, todellisen muutoksen ja näköalattomuuden: kaikki eivät enää elä ”amerikkalaista unelmaa”.
Parhaiten toimittaja Damströmiä säesti meppi Miapetra Kumpula-Natri (sd.). Toiseksi parhaiten ”Me”-puolen keskustelijoista selvisi akatemiatutkija Oula Silvennoinen, joka korosti, että kaikki on äärioikeistoa: ruotsidemokraatit on äärioikeistopuolue ja Vaihtoehto Saksalle on äärioikeistopuolue.
Sen verran historiantutkija Silvennoinen oli valmis antamaan perussuomalaisille armoa, että ei pitänyt vuoden 1918 tapahtumia perussuomalaisten syynä.
– Se ei ollut persujen vika, että 100 vuotta sitten tapettiin toisiamme, mutta tämän hetken keskusteluilmapiiri on, Oula Silvennoinen sanoi.
Silvennoinen maalaili värikkäästi sitä palautetta, jonka hän arveli itseään odottavan, kun hän avaa sosiaalisen median. Toisaalta Oula Silvennoinen ei itsekään ole tunnettu moitteettomasta somekäytöksestään.
Globalisaation ongelmat myönnettiin, syyllisestä epäselvyyttä
Mielenkiintoista oli, että tietyt maailmanlaajuiset kehityskulut ja ongelmat kyllä myönnettiin. Lähes kaikki keskustelijat tuntuivat näkevän ne suunnilleen samalla tavalla. Vain syyllisistä ja ratkaisuista oltiin eri mieltä. John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen myönsi, että ennusteiden mukaan noin 20 vuoden päästä valkoiset ovat Yhdysvalloissa vähemmistö.
Tutkija Oula Silvennoisen mukaan länsimaissa vallitsee systeeminen kriisi, koska talouden hegemonia on siirtymässä muualle. Ihminen ei voi enää laskea sen varaan, että pärjäisi niin hyvin kuin vanhempansa. Suurkaupungeista tulee liian kalliita asua niille, joiden pitäisi siellä työskennellä. Kyseessä ovat siis ihan todelliset pelot. Mutta eniten Silvennoista pelotti, että näihin ongelmiin ”iskevät populistiliikkeet, jotka haistavat siinä paikan”.
Samuli Voutila näki ongelmat samoin, mutta korosti, että PS:n ja muiden populistisiksi leimattujen puolueiden nousu on seuraus, ei syy. Perinteiset puolueet ovat liian pitkään pyrkineet lakaisemaan eurooppalaisten suurimmat huolet maton alle korostamalla ilmastonmuutosta, kun pitäisi puhua maahanmuutosta. Keskiluokka menettää uskonsa tulevaisuuteen, sanoi Voutila.
Lopussa tutkija Benita Heiskanen kiteytti hyvin tämän hetken ja tämänkin keskusteluohjelman suurimmat ongelmat: peruskommunikointi on hukassa, eikä osapuolten kesken ole edes todellista keskusteluyhteyttä.
Lopuksi otettiin toimittaja Damströmin kehotuksesta iso hali. Tai ainakin kättely. ”Me vastaan PS” -vastakkainasettelu oli siltä erää päättynyt.
Ohjelma katsottavissa Yle Areenasta >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Oula Silvennoinen Benita Heiskanen Annika Damström Miapetra Kumpula-Natri Donald Trump Samuli Voutila Yle media
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää