Ammattiliitto SAK tarttuu halukkaasti Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) vetoomukseen keskitetyn työmarkkinaratkaisun puolesta. Ihalainen vetosi aamulla työmarkkinajärjestöihin Yle Uutisten haastattelussa, jotta 1990-luvun alun kaltainen kriisi vältettäisiin.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) vahvistaa Ylelle, että SAK:n valtuusto asettui kevätkokouksessaan toukokuussa ensisijaisesti keskitetyn ratkaisun kannalle. Työministerin tavoin Lauri Lyly korostaa työllisyyden tärkeyttä – olipa sopimisen muoto mikä tahansa.
– SAK lähtee työmarkkinakierrokselle työllisyys kärjessä. Jos työllisyyden kautta halutaan asioita katsoa, niin sen hoitamisessa varmasti tällainen kokoava ja kattava työmarkkinaratkaisu olisi erittäin tarpeellinen, Lyly sanoo.

Uusi yritys tarvitaan
talouden romahdettua

Ministeri Ihalainen (sd.) totesi aamulla Ylen haastattelussa, että talouskehitys on kääntynyt niin huonoksi, että kaikkien osapuolten on syytä kokoontua yhteisen pöydän ääreen siitä huolimatta, että vastaava yritys kariutui viimeksi toukokuussa.
Hänen mukaansa sopimuksessa tulisi olla kolme elementtiä: budjettiratkaisut, elvyttävä työllisyyspaketti ja pidempikestoinen, kokoava työmarkkinaratkaisu.
Ihalainen arvioi, että elinkeinoelämässäkin ymmärretään nyt, että jonkinlainen yhteinen ponnistus tarvitaan.
Lylyn mukaan SAK on valmis neuvotteluihin, mutta ei millä ehdoilla tahansa.

Veli-Pekka Leskelä