SKP:n väistyvä puheenjohtaja Yrjö Hakanen kertasi puolueen historiaa maanantaina Ylen Ykkösaamussa. Nykyinen SKP juontaa juurensa taistolaiseen SKP:n vähemmistöön, johon Hakanen liittyi 1970-luvun alussa.

Hän väitti, ettei heillä ollut illuusiota Neuvostoliiton järjestelmästä, sen historiasta ja vioista, mutta toisaalta järjestelmän rikosten todettiin tapahtuneen Stalinin aikoina ja he uskoivat, ettei Neuvostoliitto toistaisi niitä – ”kuten ei toistanutkaan”, ja että maa pystyisi korjaamaankin vikojaan.

Kun Neuvostoliitto sittenkin kaatui, hän totesi, etteivät he olleet kuitenkaan pystyneet analysoimaan riittävästi ja kriittisesti Neuvostoliiton poliittista kehitystä, jossa järjestelmä irtautui kansalaisyhteiskunnasta. Mutta Suomessa hän sanoo puolueensa toimineen työväestön hyväksi ollessaan vallassa ja hän uskoo ihmisten arvostaneen sitä.

Marksilaisuus nousussa?

Hakanen uskoo marksilaisuuden olevan taas ajankohtaista ja hän huomauttaa radikaalien liikkeiden nousevan Etelä-Euroopassa, lähi-idässä, Turkissa ja latinalaisessa Amerikassa – ja myös Euroopassa.

– Tanskassa on sisarpuolueemme kannatus noussut viime aikoina 13 prosenttiin, kun vielä muutama vuosi sitten se oli vain noin 3 prosenttia, Hakanen muistuttaa.

Tanskan Yhtenäisyyslista on punavihreä puolue, joka sai vuonna 2007 2,7 prosentin kannatuksen ja vuonna 2011 6,7 prosenttia. Copenhagens postenin mukaan puoluetta olisi viime kesänä äänestänyt jo 12 prosenttia kansasta. Puolue julisti tuolloin, ettei vallankumous ole kaukana.

PS VERKKOTOIMITUS