Vasenryhmän Jyrki Yrttiahon potkuista näyttää nousevan kova kohina netissä. Vasemmistoliiton hallituksen tuore jäsen professori Heikki Patomäki puolustaa Yrttiahoa Uuden Suomen kolumnissaan.

Yrttiaho kohautti varsinaista puoluettaan vasemmistoliittoa, kun hän puhui viime lauantaina SKP:n puoluekokouksessa Vantaalla, kun vasemmistoliitto piti omaa kokoustaan Tampereella.

Yrttiaho arvosteli ankarasti hallituksen politiikkaa ja myös vasemmistoliittoa. Sunnuntaina hän oli taas Tampereen kokouksessa tarkkailijana. Patomäki (vas.) hämmästelee potkuja Uuden Suomen blogissaan. Hänet oli juuri valittu puoluehallitukseen uudeksi jäseneksi ja heti piti ryhtyä käsittelemään puolueen jäsenen potkuja.

Potkut tulivat yllätyksenä

– Meille uusille puoluehallituksen jäsenille esitys Yrttiahon erottamisesta tuli yllätyksenä, Patomäki kirjoittaa.

– Eikö politiikan kaikkein yleisin ongelma ole totuuden ongelma, Patomäki kysyy siteeraten filosofi Michel Foucaultia ja jatkaa Hannah Arendtilla: ”Kukaan ei ole koskaan laskenut totuutta poliittiseksi hyveeksi”. Filosofien mietteistä hän johti myös omia ajatuksiaan.

– Jos politiikan julkisista tiloista suljetaan pois kritiikki ja avoin keskustelu, mikä estää tietämättömyyden, virhearvostelmien ja illuusioiden valtaavan yhä enemmän alaa? Jos ympärillä vaikuttaisi olevan vain samanmielisiä, ja vieläpä runsain joukoin, varmuuden ja luottamuksen tunne myös virheellisiin käsityksiin sen kuin lisääntyy, professori moittii.

Patomäki kertoo puolustaneensa kokouksessa Yrttiahoa löydettyään hänen puheensa tiivistelmän internetistä. Patomäen mukaan vastaavaa kritiikkiä kuulee niin puolueen sisällä kuin mitä erilaisimmissa julkisissa tiloissa. Kaikkialla, missä puhutaan politiikkaa. Hän sanoi yhtyvänsä moniin kohtiin, eli ainakin osa kritiikistä vaikuttaa perustellulta.

Perusteltua kritiikkiä

– Mikä tässä kritiikissä muka on väärin? Eikä ole edes pelkästään niin, että hallituksen leikkauspolitiikka kärjistää eurokriisin vaikutuksia, vaan eurotaantuma on suoraa seurausta noudatetusta EU-politiikasta, Patomäki tiivistää.

Patomäki ehdotti kokouksessa varoitusta Yrttiaholle hänen kuulemisensa jälkeen. Ehdotus hävisi äänestyksessä 11-3. Virallisesti puoluehallitus vasta suositti potkujen antamista. Asiasta päättää Raision paikallisosasto. Sitoutumaton Harri Kiiskinen kirjoittaa Uudessa Suomessa otsikolla ”Vasemmistoliiton käsittämätön typeryys”.

– Tämä viimeistään osoittaa sen, että puolue alkaa olla juuri kuten isoveljensä SDP, eli täysin itsekritiikkiin kykenemätön, porvarillisella tiellä. työläisväestöä ja vähäosaisia väheksyvä porukka, jyrähtää Kiiskinen, joka oli odottanut pikemminkin puheenjohtaja Paavo Arhinmäen omaa eroilmoitusta ”porvarihallituksessa harrastamansa itsensämyymisen jälkeen, mutta ei ymmärrys näköjään Audin takapenkillä pelaa”, Kiiskinen sivaltaa.

– Kehotan kaikkia oikeasti vasemmistolaisia hylkäämään Vasemmistoliiton ja siirtymään muihin ,”oikeasti vasemmistolaisiin” puolueisiin, Kiiskinen vetoaa.

Pohjoisen vasemmistolainen hurjana

Pohjois-Suomesta oleva Veli-Pekka Leivo kirjoittaa Uudessa Suomessa tiukkaan sävyyn vasemmistoliiton linjasta ja Yrttiahon potkuista.

Leivo arvelee, että ilman puoluehallituksen älynväläystä tuskin kukaan olisi tullut tietäneeksi Yrttiahon puheesta SKP:n kokouksessa. Nyt siitä sen sijaan tuli valtakunnan kuuma uutinen.

– Mitä ihmettä puoluehallitus kuvittelee tällä oikein saavuttavansa? Haluavatko he, että me väärinajattelijat lähdemme ja Team Audi saa jatkaa ilman, että heidän linjansa kyseenalaistetaan? Vai haluaako puoluehallitus tuhota Vasemmistoliiton perustan ja sysätä puolueemme lopullisesti marginaaliin? Vai ovatko he ihan oikeasti noin vieraantuneita todellisuudesta, Leivo kysyy.

Hän pitää onnena onnettomuudessa, ettei puoluehallitus päätä Yrttiahon erottamisesta, vaan Raision vasemmisto.

– Toivottavasti Raision Vasemmistoliitto toteaa, että puoluehallitus pitäkööt tunkkinsa. Audin takapenkiltä on mukava huudella, mutta tällainen toiminta hyödyttää vain ja ainoastaan Vasemmistoliiton vastustajia, Leivo jyrähtää.

Veli-Pekka Leskelä