Lakimieskansanedustaja Ville Tavio kritisoi voimakkaasti kannustinloukkuja ja esittää niihin puuttumista verotuksen keinoin.

Tavio perustelee asiaa tiedotteessaan: Veronmaksajain keskusliiton Verkkouutisille tekemä laskelma osoittaa, että 1 000 euroa kuussa ansaitsevan käteen jäävät tulot kasvavat 700 euron suuruisen palkankorotuksen myötä vain 103 euroa, koska tuet pienenevät. Laskelman esimerkkinä on Helsingissä yksin asuva ja työmarkkinatukea saava henkilö, jonka asunnon vuokra on 675 euroa kuukaudessa.

Tavio pitää nykyisiä kannustinloukkuja järjettöminä.

– Kannustinloukut eivät ole mikään luonnonvoima, jonka edessä hallitus on aseeton. Kyseessä on puhtaasti säädöskysymys, Tavio korostaa.

– On monia mahdollisia vaihtoehtoja, kuten järjestelmän uudistaminen joko perustuloon tai negatiiviseen tuloveroon, mutta nopeinta ja helpointa olisi purkaa kannustinloukut verotuksen keinoin.

– Lisätyön ottamisen kynnyksen lisäksi myös veronmaksun mielekkyys joutuu koetukselle näin epäoikeudenmukaisessa järjestelmässä. Työnteon kannattavuutta suhteessa sosiaaliturvajärjestelmään ja verotuksen progressioon pitää ehdottomasti parantaa.

SUOMEN UUTISET