Scriptan vieraskirjan ”riikka”-nimimerkin kommentit ovat nousseet suureen mediajulkisuuteen. Mediassa toistellaan irtileikattuja, kieltämättä rujolta kuulostavia lauseenpätkiä. HS tulkitsi irtileikatun kommentin joukkomurhalla hekumoinniksi, mikä lienee päivän rajuin överiksiveto. Tarkastellaan, mistä ns asekommentissa itse asiassa oli kyse.

Scriptan vieraskirjan arkistokopio löytyy edelleen verkosta. Keskustelun seuraaminen on vanhentuneen verkkoteknologian takia hivenen haastavaa, mutta onnistuu edelleen. Asekommenttia koskevaa keskustelua on ainakin sivuilla 2316, 2317 ja 2318.

Tapahtuman taustat sijoittuvat 2008 syyskuuhun. Kauhajoen kouluampujan Matti Saaren teosta on kulunut kaksi päivää. Vieraskirjassa keskustellaan aseellisesta itsepuolustuksesta.

Halla-aholaisia opponoiva nimimerkki Pirjo pohtii, pitäisikö aseellisen itsepuolustus rajata pelkästään naisille:

– 100% kouluammuskeluista ovat tehneet miespuoliset henkilöt ja varmaankin lähes 100% kaikista ampuma-ase rikoksista tekevät miehet. Miten olisi jos aseluvan saisivat vain naispuoliset henkilöt? heille siitä voisi oikeasti olla jotain hyötyäkin itsepuolustustilanteissa kuten vaikka varsinkin Suomessa yleisissä perheväkivalta tapauksissa.

Pirjo jatkaa:

– Perustan tietoni ihan faktoihin. Reilusti suurin osa perheväkivalta uhreista on naisia. Miesten uhrius on lähinnä sitä että nainen on saattanut haukkua penistä pieneksi.

Nimimerkki riikka osallistuu keskusteluun nostamalla esiin pitkän kommentin äskettäin kokemastaan uhkaavasta tilanteesta lähijunassa.

Maahanmuuttajataustaisten koululaisten joukko nousi Espoosta junaan. He lukivat Metro-lehteä, jossa kerrottu laajalti Matti Saaren tapauksesta. Riikka oudoksui ääneen, miksi nämä esittivät ikäviä kommentteja Suomesta.

Tilanne eskaloitui. Maahanmuuttajataustainen nuori kiroili, osoitti riikkaa ja totesi: ”BANG BANG!!”:

– No, jok.tap. poitsu totesi siinä kiroiltuaan hetken (tapaan, jonka osaa ihan kuka tahansa espoonkeskustalainen juippi), että ”BANG BANG!!” ja näytti mua. Edelleen tukastani roihahtaneena koin melkein aggressiivisia tunteita, en lainkaan mitään pelkoa tai uhrimentaliteettia. Häiskän huivipäinen siveä sisko siinä poitsua hyssytteli ja minä puristelin päätäni aikuismaiseen tapaan. Onneksi jäivät seuraavalla asemalla pois. Minä, kaikella 54 kilollani, olen parhaimmillani hirveän spontaani =)

Hymiöön loppuvan tekstin jälkeen riikka täydentää:

– Pirjo. Jos mulle annettaisiin ase, ruumiita tulisi ihan lähijunassakin, you see.

Keskustelu oli leikillinen, ja siinä oli koko ajan kyse itsepuolustuksesta

Vieraskirjassa käytetty vuoden 2008 ilmaisutapa on nykystandardein melko rujoa, mutta sanojen sisältö on kirkas: riikka kertoo häneen kohdistuneesta suorasta väkivaltauhkauksesta. Uhkaus esitetään suljetussa tilassa.

Nettihölinän lomassa riikka heittää ilmoille liian löysän ase-lauseen, joka antaa loputtomasti tilaa tahallisille väärintulkinnoille. Mutta tässäkin heitossa oli koko ajan kyse itsepuolustuksesta tilanteessa, jossa nuori mies uhkailee naista suljetussa tilassa.

Hesari ei olisi Hesari, ellei se tarjoilisi kokonaisuutta päinvastoin, kuin miten oikeasti tapahtui. Äärimmäisen raskaat, väärin perustein esitetyt syytökset tuntuvat kummallisilta tilanteessa, jossa koko yhteiskunta peräänkuuluttaa korrektia kielenkäyttöä.

Kerrataan lähihistoria vielä pähkinänkuoressa:

Syyskuussa 2008 Suomi järkyttyy Kauhajoen koulusurmista. Kahden päivän päästä maahanmuuttajanuori uhkaa nuorta naista ampumiseleellä lähijunassa. Nainen pohtii seuraavana päivänä puolustatumiskeinoja netissä. 15 vuoden päästä nainen leimataan henkilöksi, joka on ”hekumoinut joukkomurhalla lähijunassa”.

SUOMEN UUTISET