

Liittokansleri Angela Merkel. / Flickr, Arno Mikkor
Äänestäjät valuvat keskeltä reunoille – populistien suoranaisia kannattajia Saksassa jo yli 30,4 prosenttia
Saksalaisäänestäjät eivät ajatushautomo Bertelsmann Foundationin tutkimuksen mukaan aio jäädä kädet taskuissaan katselemaan maan hallituksen sisäistä riitelyä. Konservatiivien (CDU) politiikka on lähentynyt poliittista keskustaa, eikä vasemmistoa kosiskeleva tyyli miellytä kaikkia. Sosiaalidemokraattien (SPD) katovuodet alkoivat vuosituhannen alun työmarkkinauudistusten myötä. Eikä puolue ole tästä toipunut.
Kannatusta on valunut viime vuoden kesän pienpuolueisiin. Vaihtoehtopuolue (AfD), liberaalit (FDP), vasemmistopuolue Linke ja vihreät mittauttivat tuolloin kaikki alle 10 prosenttiyksikön kannatuksen. Nyt AfD:n lukemat ovat toisen kymmenen suuremmalla puolella. Se on myös muutamassa kyselyssä ohittanut itsensä SPD:n.
Toinen kannatusmuutoksesta on hyötynyt vihreät. Heidän kannatuksensa on vain inahduksen AfD:n ja SPD:n lukemista jäljessä. FDP ja Linke ovat nekin hieman parantaneet. Puolueiden kannatus pyörii kymmenen prosentin tuntumassa.
”Populismi” maistuu entistä makoisammalta
Bertelsmannin aiempaan vastaavaan tutkimukseen on huomattavissa selkeä trendi. Hieman alle kolmannes saksalaisista arvioi, etteivät he ole lämmenneet populisteille lainkaan. Pudotusta tähän ryhmään tuli peräti 4,2 prosenttiyksikköä. 36,8 prosenttia saksalaisista mieltyi jonkin verran populistipuolueiden sanomalle. Tämä ryhmä kasvoi kolmella prosenttiyksiköllä.
Populistien suoranaisia kannattajia oli huimat 30,4 prosenttia saksalaisista. Kasvua vuoden takaiseen tutkimukseen oli 1,2 prosenttiyksikköä. Kaiken lisäksi 13 prosenttia poliittisen keskitien kulkevaa saksalaista kertoi, etteivät he torjua suorilta AfD:n äänestämistä.
Ajatushautomon tutkimuksesta uutisoi saksalaismediassa muun muassa Deutsche Welle.
Sisäpoliittinen sähläys käy kalliiksi
Kesällä 2015 Merkel oli avokätisillä lupauksillaan osaltaan masinoimassa maahanmuuttokriisiä. Tänä vuonna hän on koheltanut sisämaan politiikassa. Merkel ja sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen tekivät tyystin erilaiset tulkinnat samasta Antifan videomateriaalista. Merkelin mukaan kyse oli ihmisjahdista, kun Maassenin mielestä videossa ei näkynyt järjestelmällisen ajojahdin merkkejä. Asiasta on nyt kiistelty viikkotolkulla.
SPD mitä ilmeisimmin halusi alleviivailla omalla penssellillään ajojahteja ja vaati Maassenin erottamista. SPD:lle kelpasi ensin Maassenin käytännössä saama ylennys. Sitten se ei kelvannutkaan. Yhden miehen työpaikan jatkuva järjestely söi Merkelin arvovaltaa.
Talouslehti Financial Timesin kolumnisti Wolfgang Münchau ei näe Saksan poliittisen keskustan nousua. Nykytrendin jatkuessa kaikki puolueet AfD:tä ja Linkeä lukuunottamatta pitäisi kaapia enemmistöhallituksen taakse. Se olisi Münchaun mukaan katastrofi.
AfD määrittelee puheenaiheen
Yksi asia näyttää hyvin ilmeiseltä. AfD on onnistunut nostamaan maahanmuuttopolitiikan suureksi puheenaiheeksi. CDU ja SPD lähtivät soitellen tähän sotaan, mikä ei ole saksalaisäänestäjien mieleen.
Bertelsmannin tutkimus on miettinyt myös niitä keinoja, joilla CDU ja SPD voisivat palauttaa entiset suuret ajat. Pelkästään huokeiden asuntojen määrää lisäämällä kannatus nousisi reippaasti.
Tiikeri harvoin pääsee raidoistaan. Vaikuttaa siltä, etteivät nämä puolueet kykene profiilin nostatukseen vanhojen johtajiensa avulla. Merkelin heivaaminen johdosta ei käy ainakaan vielä niin helposti. Ellei Merkel sitten päätä itse pistää pillejä pussiin ja nuotteja nippuun. Erospekulaatiot ovatkin jo eurooppalaisten lehtien valtavirtaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää