Saksalaisäänestäjät eivät ajatushautomo Bertelsmann Foundationin tutkimuksen mukaan aio jäädä kädet taskuissaan katselemaan maan hallituksen sisäistä riitelyä. Konservatiivien (CDU) politiikka on lähentynyt poliittista keskustaa, eikä vasemmistoa kosiskeleva tyyli miellytä kaikkia. Sosiaalidemokraattien (SPD) katovuodet alkoivat vuosituhannen alun työmarkkinauudistusten myötä. Eikä puolue ole tästä toipunut.

Kannatusta on valunut viime vuoden kesän pienpuolueisiin. Vaihtoehtopuolue (AfD), liberaalit (FDP), vasemmistopuolue Linke ja vihreät mittauttivat tuolloin kaikki alle 10 prosenttiyksikön kannatuksen. Nyt AfD:n lukemat ovat toisen kymmenen suuremmalla puolella. Se on myös muutamassa kyselyssä ohittanut itsensä SPD:n.

Toinen kannatusmuutoksesta on hyötynyt vihreät. Heidän kannatuksensa on vain inahduksen AfD:n ja SPD:n lukemista jäljessä. FDP ja Linke ovat nekin hieman parantaneet. Puolueiden kannatus pyörii kymmenen prosentin tuntumassa.

“Populismi” maistuu entistä makoisammalta

Bertelsmannin aiempaan vastaavaan tutkimukseen on huomattavissa selkeä trendi. Hieman alle kolmannes saksalaisista arvioi, etteivät he ole lämmenneet populisteille lainkaan. Pudotusta tähän ryhmään tuli peräti 4,2 prosenttiyksikköä. 36,8 prosenttia saksalaisista mieltyi jonkin verran populistipuolueiden sanomalle. Tämä ryhmä kasvoi kolmella prosenttiyksiköllä.

Populistien suoranaisia kannattajia oli huimat 30,4 prosenttia saksalaisista. Kasvua vuoden takaiseen tutkimukseen oli 1,2 prosenttiyksikköä. Kaiken lisäksi 13 prosenttia poliittisen keskitien kulkevaa saksalaista kertoi, etteivät he torjua suorilta AfD:n äänestämistä.

Ajatushautomon tutkimuksesta uutisoi saksalaismediassa muun muassa Deutsche Welle.

Sisäpoliittinen sähläys käy kalliiksi

Kesällä 2015 Merkel oli avokätisillä lupauksillaan osaltaan masinoimassa maahanmuuttokriisiä. Tänä vuonna hän on koheltanut sisämaan politiikassa. Merkel ja sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen tekivät tyystin erilaiset tulkinnat samasta Antifan videomateriaalista. Merkelin mukaan kyse oli ihmisjahdista, kun Maassenin mielestä videossa ei näkynyt järjestelmällisen ajojahdin merkkejä. Asiasta on nyt kiistelty viikkotolkulla.

SPD mitä ilmeisimmin halusi alleviivailla omalla penssellillään ajojahteja ja vaati Maassenin erottamista. SPD:lle kelpasi ensin Maassenin käytännössä saama ylennys. Sitten se ei kelvannutkaan. Yhden miehen työpaikan jatkuva järjestely söi Merkelin arvovaltaa.

Talouslehti Financial Timesin kolumnisti Wolfgang Münchau ei näe Saksan poliittisen keskustan nousua. Nykytrendin jatkuessa kaikki puolueet AfD:tä ja Linkeä lukuunottamatta pitäisi kaapia enemmistöhallituksen taakse. Se olisi Münchaun mukaan katastrofi.

AfD määrittelee puheenaiheen

Yksi asia näyttää hyvin ilmeiseltä. AfD on onnistunut nostamaan maahanmuuttopolitiikan suureksi puheenaiheeksi. CDU ja SPD lähtivät soitellen tähän sotaan, mikä ei ole saksalaisäänestäjien mieleen.

Bertelsmannin tutkimus on miettinyt myös niitä keinoja, joilla CDU ja SPD voisivat palauttaa entiset suuret ajat. Pelkästään huokeiden asuntojen määrää lisäämällä kannatus nousisi reippaasti.

Tiikeri harvoin pääsee raidoistaan. Vaikuttaa siltä, etteivät nämä puolueet kykene profiilin nostatukseen vanhojen johtajiensa avulla. Merkelin heivaaminen johdosta ei käy ainakaan vielä niin helposti. Ellei Merkel sitten päätä itse pistää pillejä pussiin ja nuotteja nippuun. Erospekulaatiot ovatkin jo eurooppalaisten lehtien valtavirtaa.

Henri Alakylä