Euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä kokousti maanantaina Kreikan taloustilanteesta, mutta kokous päättyi ennen aikojaan epäonnistumiseen. Kokouksen tarkoitus olisi löytää Kreikalle selkeät askelmerkit, joilla maan taloustilanne saataisiin kääntymään parempaan. Ennakkoarvioiden mukaan yhteenotto olisi kova, mutta siitä tulikin täydellinen pannukakku.

Viime keskiviikkona euroryhmän lisäkokouksessa ei päästy yhteisymmärrykseen juuri mistään. Torstaina EU-johtajien kokous päättyi yhtä epäselvään tilanteeseen. Ateenassa vieraili troikan (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) edustajisto läpi viikonlopun. Tarkoitus oli kartoittaa tilannetta ja päästä jonkinasteiseen yhteisymmärrykseen.

Kreikka haluaa lopettaa tukiohjelman ehdoista noin kolmanneksen. Lisäksi maa tarvitsee lyhyen ajan rahoitusta. Kreikka toivoo, että tuon rahoituksen aikana voidaan neuvotella Kreikan jatko-ohjelmista.

Viikonlopun aikana eri osapuolten näkemykset kuitenkin vain loittonivat toisistaan. Troikan edustajat katsovat, että Kreikka haluaa itse asiassa romuttaa tukiohjelmansa säädöksista enemmän kuin ilmoitetun kolmasosan.

Varoufakis: ensin tarjolla oli hyväksyttävä luonnos

Kokous päättyi noin neljän tunnin jälkeen. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kertoi, että aluksi Kreikalle tarjottiin sopimusluonnosta, jonka Kreikka olisi voinut hyväksyä. Luonnoksen oli tehnyt Euroopan komissio, ja sen esitteli talouskomissaari Pierre Moscovici.

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem veti kuitenkin luonnoksen pois ja muutti siitä muotoon, jota Kreikka ei voinut enää hyväksyä. Djisselbloem päätti kokouksen huomattuaan, ettei asiassa päästä lähellekään yhteisymmärrystä.

– Mitään hyvää ei Euroopan Unionin historiassa olla saavutettu uhkavaatimuksilla, Varoufakis totesi.

Uuden luonnoksen mukaan Kreikka hakisi jatkoa tukiohjelmalleen. Kreikka on useaan otteeseen kertonut, ettei maa aio jatkaa vanhaa ohjelmaa, jonka se katsoo aiheuttaneen kreikkalaisten kärsimyksen.

Kreikan edustaja kertoi, että tällaiset vaatimukset ovat ”absurdeja”.

– He haaskaavat vain aikaansa, edustaja kertoi yrityksistä saada Kreikka jatkamaan aiempaa tukiohjelmaa.

Schäuble on pahoillaan kreikkalaisten puolesta

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ilmoitti ennen kokousta olevansa pahoillaan kreikkalaisten puolesta. Hän kertoi kreikkalaisten ”valinneen hallituksen, joka juuri nyt käyttäytyy vastuuttomasti.” Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arveli ennen kokousta niin ikään, ettei sopimukseen päästä maanantaina. Aiemmin Djisselbloem totesi, ettei hän ole optimistinen, ja ettei kannata elätellä suuria toiveita.

Schäublen mukaan tukiohjelmaa on jatkettava. Schäuble olisi valmis nimeämään troikan jollain muulla nimellä, mutta valvonta on hänen mukaansa välttämätöntä.

Myös muilla saksalaisilla oli vastaava näkemys. Financial Times kertoo nimettömänä esiintyvästä korkea-arvoisesta Saksan edustajasta, joka ei hyväksy kreikkalaisten tulevan ”heittämään pommia Euroopan komissiolle ja ottamaan komissiota panttivangiksi.”

Kreikan hallituksella on kuitenkin kreikkalaisten vankka tuki. Arviolta 20 000 hallituksen kannattajaa kokoontui sunnuntaina Ateenan parlamenttitalon edessä olevalle Syntagma-aukiolle. Kreikan hallitusta tukevia mielenosoituksia on järjestetty myös muissa suurissa Euroopan kaupungeissa.

Uusia kokouksia ja talletuspakopelkoja

Euroryhmä voi joutua järjestämään hätäkokouksen vielä myöhemmin tällä viikolla, koska nyt ei päästy sopuun Kreikan lainaohjelmasta. Sovun tulisi kuitenkin löytyä pian, sillä sopimus pitäisi hyväksyttää vielä muutaman euromaan kansallisissa parlamenteissa.

Djisselbloem katsoo uuden kokouksen mahdolliseksi vain, jos Kreikka anoo jatkoa vanhalle tukiohjelmalleen. Kreikalla on keskiviikkoiltaan asti aikaa jättää jatkohakemus. Tällöin kokous voitaisiin pitää perjantaina.

Kreikan lainaohjelma päättyy helmikuun lopussa. Ilman uutta ohjelmaa – tai vanhan ohjelman jatkoa – Kreikalla ei ole hätärahoituskanavia auki Euroopan suuntaan maaliskuun alussa. FT kirjoittaa tämän huolestuttavan europäättäjiä. Lisäksi umpikuja voi synnyttää pysäyttämättömän talletuspaon kreikkalaispankeista.

Kreikan pörssi ja valtiolainat olivat laskussa maanantaina. Markkinoiden toiveet saada yhteistä säveltä viikonlopun aikana jäivät toteutumatta. Yhdysvaltalaispankki JP Morgan arvelee Kreikan pankkien kestävän enää 14 viikkoa, mikäli tilanne säilyy ennallaan.

Henri Myllyniemi