Otsikot Suomen poikien ja tyttöjen valtavista eroista Pisa-testeissä ovat katteettomia. Suurin osa pojista pärjää Pisa-tulosten mukaan edelleen yhtä hyvin koulussa kun suurin osa tytöistä.

Suomen pojat jäävät tytöistä rajusti Pisa-testin ongelman­ratkaisussa – OAJ:n Luukkainen: ”Lukutaito ei selitä noin valtavaa eroa”

Näin mehevästi otsikoi Ilta-Sanomat tiistaina. Lehden mukaan nyt julkaistu Pisa-tutkimuksen osa kertoo ”huolestuttavan viestin suomalaisten 15-vuotiaiden poikien alisuoriutumisesta ongelmanratkaisua ja lukutaitoa vaativissa ryhmätöissä” (kursiivi lisätty).

Mtv otsikoi samaan tyyliin (kursiivi lisätty):

Hälyttävä tulos 73 maan Pisa-tutkimuksessa: Tyttöjen ja poikien välinen osaamisero suurinta Suomessa

– Ero sukupuolten välillä oli ongelmanratkaisutilanteissa maailman suurin. Tyttöjen ja poikien suoritusero oli koko vertailussa keskimäärin 29 pistettä, mutta Suomessa se oli huimat 48 pistettä, kommentoi opetusneuvos Tommi Karjalainen Ilta-Sanomien mukaan aiemmin STT:lle.

Mutta paljonko on 29 tai 48 pistettä?

Erot poikien ja tyttöjen välillä ovat kaikkialla pieniä

– Breaking news! – Suurin osa pojista pärjää Pisa-tulosten mukaan edelleen yhtä hyvin koulussa kun suurin osa tytöistä, valtiotieteen tohtori ja sosiaalityön yliopistolehtori Harry Lunabba kirjoittaa blogillaan.

– Taas on saatu Pisa-tuloksia, jotka jälleen vahvistavat sen vankkumattoman tosiasian tyttöjen ja poikien koulueroista. Erot ovat pieniä – myös Suomessa missä tytöt tunnetusti sijoittuvat erinomaisille Pisa-pisteille kansainvälisissä vertailuissa!

Suomessa tytöt siis menestyivät sosiaalisessa ongelmanratkaisussa keskimäärin aivan loistavasti ja pojatkin kansainvälisesti vertailtuna varsin hyvin.

Sukupuolen verrattain pieni merkitys koulusuoriutumisessa ei Lunabban mukaan ole mikään uusi havainto, vaan tulokset ovat vuodesta toiseen hyvin samansuuntaiset tutkituista osa-alueista riippumatta.

Eron pienuus käy hyvin ilmi Lunabban blogilleen liittämästä grafiikasta, jossa poikien ja tyttöjen suoritusta kuvaavat kellokäyrät ovat hyvin lähellä toisiaan. Kuva esittää koko aineistoa, Suomessa erot ovat siis hieman suuremmat. Suomessakin sekä tyttöjen väliset että poikien väliset erot ovat dramaattisesti suuremmat kuin tyttöjen ja poikien välisen keskiarvon ero.

Lunabban mukaan tätä lohdullisena toistuvaa tutkimustietoa varjostaa yhteiskunnassa laajalti levinnyt populismi, jonka perusolemuksena on, että ”provokaatioita ja kategorisia yleistyksiä arvostetaan enemmän kuin hienovaraisia analyysiä”.

– Pisa-uutisointi keskittyy älyvapaasti sukupuolten välisten keskiarvojen vertaamiseen – mistä muodostuu harha kahdesta yhtenäisestä sukupuoliryhmästä joidenka suoritukset poikkeavat selvästi toisistaan – tytöt menestyy ja pojat ovat putoamassa kärryiltä, Lunabba kirjoittaa.

Huonoiten suoriutuvien tyttöjen ja poikien määrä kasvaa

Lunabba itse kantaa erityistä huolta siitä, että se ryhmä, joka pärjää koulussa kaikista huonoimmin, kasvaa.

– Syitä tälle kehitykselle olisi syytä tukia tarkemmin! Onnistuuko integraatioon perustuvat tukitoimet säästökuurille laitetuissa kouluissa joissa luokkien oppilasmääriä kasvatetaan?

Suomen Uutiset

Tagit