Saksan kahden suurpuolueen johtajilla on suuria vaikeuksia pitää rivinsä suorina. SPD:n ex-puheenjohtaja Martin Schulz joutui jo eroamaan rivikansanedustajaksi. CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel joutui ensin liberaalipuolue FDP:n kanssa törmäyskurssille. Tämän jälkeen hän joutui myöntämään avainministeriöitä SPD:lle sen huonosta vaalimenestyksestä huolimatta. Nyt Merkel on nimennyt häntä jyrkästi kritisoineen Jens Spahnin terveysministeriehdokkaakseen.

Spahn on kritisoinut ennen kaikkea Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa. Aiemmin Merkel on jyrännyt kylmän rauhallisesti puolueen sisäiset kriitikot takariviin.

Spahnin mielestä saksalainen yhteiskunta vaarassa

Spahn on homoseksuaalina erityisen huolissaan islamin uskonnon leviämisestä Saksaan. Hänen mielestä Saksasta on vaara tulla lukuisten muslimien myötä antisemitistinen, homoseksuaalikammoinen, maskuliininen ja väkivaltaisempi valtio.

– Kaltaiseni homoseksuaalit heitetään tornista alas, Spahn kertoi.

Jotkut Spahnin puoluetovereista närkästyivät vaihtoehtopuolue AfD:n kaltaisesta retoriikasta. Spahnin mielestä CDU vuotaa äänestäjiä AfD:lle kulkiessaan yksinomaan Merkelin linjalla.

Spahn saa tukea CDU:n nuorisojärjestöltä.

– Spahn uskaltaa esittää epämiellyttäviä totuuksia, nuorisojärjestön puheenjohtaja Paul Ziemiak latasi.

Spahnista on kaavailtu jopa puolueen johtajaa Merkelin jälkeen. Toinen vahva seuraajasuosikki on puolueen uunituore puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer. Hänet valittiin puoluesihteeriksi lähes täydellä äänimäärällä.

Merkelin ajan loppunäytös on alkanut

Politico-lehti kirjoittaa, että Merkelin ajan loppu on alkanut. Lehden mukaan CDU:n konservatiivinen siipi on alkanut pitää kriittistä ääntä niin lujaa, ettei Merkel voinut jättää sitä huomiotta. Spahnin nimeäminen ministeriehdokkaaksi kielii juuri tästä. Merkelin neljäs liittokanslerikausi jäisi lehden mukaan hänen viimeiseksi kaudeksi.

Spahnin nosto eturiviin on onnistunut rauhoittamaan CDU:n konservatiivit. Toisaalta Merkel joutui jättämään puolueen konkarit ja veteraanipolitiikot sivuun. Merkel on puolueen ainoa yli 60-vuotias ministeriehdokas. Puolue hyväksyi lähes yksimielisesti kaikki CDU:lle jyvitetyt ministeripestit. Hallituksen muodostaminen riippuu siten enää SPD:n jäsenäänestyksen tuloksesta, mikä julkaistaan maaliskuun alussa.

Politico kirjoittaa, että CDU on kulkeutunut puolueena vasemmalle Merkelin aikana. Se kyllä laajensi CDU:n äänestäjäkuntaa, mutta Merkelin toivotettua tervetulleeksi kaikki Syyrian pakolaiset vuonna 2015 kelkka kääntyi. AfD: nousu alkoi tuolloin, sillä puolue vastusti Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa.

Henri Alakylä