
Kaisa Garedew: “Elokapina enemmän kiinnostunut laittomia toimia sisältävistä spektaakkeleista kuin ympäristöstä”
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew pitää kansalaisaloitetta Elokapinan kieltämiseksi erittäin tervetulleena avauksena.
Elokapina järjesti massamielenosoituksen Helsingissä 11. kesäkuuta 2024. Tihutöiden lisäksi järjestö tukkii mielellään katuja ja häiritsee liikennettä. / LEHTIKUVA
Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympäristöjärjestö Elokapinan lakkauttamista sekä sitä rahoittavan Elonvaalijat ry:n toiminnan kieltämistä. Kansalaisaloitteessa esitetään myös, että tuomioistuin määrittelisi Elokapinan rikollisryhmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen antoi aloitteelle vahvan tukensa ja korosti puheenvuoroissaan Elokapinan aiheuttamaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle.
Sanna Antikainen painotti, että aloitteen taustalla on selkeä ja perusteltu syy. Elokapina aiheuttaa toiminnallaan jatkuvaa häiriötä, kuormittaa poliisin ja oikeuslaitoksen resursseja sekä vaarantaa yleisen järjestyksen.
– Koska aloite on eduskunnassa nimenomaan kansalaisaloitteen muodossa, on selvää, että todella moni kansalainen on lopen kyllästynyt Elokapinan toimintaan Suomessa. Se ei ole mitenkään ihmeellistä, koska järjestö tunnetaan ja muistetaan lähinnä siitä, että se järjestää ”hyvän asian” vuoksi haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle ja kuluttaa yhteiskunnan, kuten poliisin ja oikeuslaitoksen, resursseja turhaan, Antikainen sanoi puheenvuorossaan.
Antikainen jatkoi, että lisäksi Elokapinan tempaukset liikenteen tukkimiseksi ovat olleet jopa vaarallisia ja estäneet esimerkiksi hälytysajoneuvojen liikkumista.
– Viime kesänä poliisi pidätti 137 aktivistia yhden mielenosoituksen osana. Yhteensä Elokapinan häiriköinnin takia on seurannut ainakin tuhat rikosilmoitusta.
Järjestön yhteydet kansainväliseen Extinction Rebellion -liikkeeseen ovat huolestuttavia, erityisesti liikkeen radikaalien tavoitteiden ja toimintatapojen vuoksi. Britanniassa terrorismipoliisi on listannut kyseisen liikkeen ääriliikkeeksi.
– Liikkeen ydinajatuksena on vaatia päättäjiltä nopeampia toimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Teoriatasolla hyvä ajatus on johtanut ympäri Eurooppaa lähinnä vain yhteiskunnalliseen haitantekoon ja resurssien tuhlaamiseen.
Antikainen painotti, että Elokapinan kauniiden ajatusten taustalta paljastuu vähemmän kauniita asioita. Järjestön perustaja Roger Hallam on ehdottanut puheessaan yritysjohtajien ja kansanedustajien ampumista.
– Hallam on todennut Venäjän valtion operoimassa Russia Today ‑mediassa, että liike haluaa murskata nykyisen talousjärjestelmän ja edustuksellisen demokratian. Demokratian sijaan Hallam ehdottaa päättäviksi elimiksi neuvostoja. Hallam on peräänkuuluttanut myös sosialismia sekä Nürnberg-tyyppisiä oikeudenkäyntejä.
Antikainen lisäsi, että ”kauniita ajatuksia” on ollut myös Ruotsissa, jossa Elokapinan johtohahmo Jonathan Pye on muun muassa tuomittu neljän vuoden ehdottomaan vankeustuomioon poliittisista rikoksistaan. Pye on ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan sanonut, että ainoa syy välttää poliittisten murhien suorittamista on se, ettei murhista ole tarpeeksi suurta strategista hyötyä.
– Suomessa Koneen Säätiönkin sponsoroiman Elokapinan taustayhdistyksenä toimivan Elonvaalijat ry:n puheenjohtajana on toiminut henkilö, joka osallistui vuonna 2013 Kiakkovierasjuhlien nimellä tunnettuun mellakkaan, jossa äärivasemmistolaiset riehuivat Tampereella rikkoen paikkoja vähintään kymmenientuhansien eurojen edestä ja vahingoittivat jopa poliisien hevosia. Toiminta ei ole ennenkuulumatonta, olihan tämä kyseinen puheenjohtaja SKP:n aktiivi.
Antikaisen mielestä kaikkein surullisinta kaikessa Elokapinan rähinöinnissä on, että kun Elokapina järjestää jonkin yhteiskuntaa häiritsevän ja resursseja vievän tapahtuman, jossa poliisi joutuu käyttämään voimakeinoja niskoittelevien aktivistien poistamiseksi tieltä, ovat vihreät ja vasemmistoliitto paheksumassa poliisien toimintaa, mutta eivät itse Elokapinan toimintaa.
– Esimerkiksi kun neljä vuotta sitten poliisi joutui käyttämään pippurisumutetta poistaakseen kadulta mielenosoittajat, jotka tahallaan tukkivat liikennettä, oli vasemmistopoliitikkojen reaktiona syyttää poliisia omien mannekiiniensa sijaan. Tuolloinkin useat vasemmistopoliitikot lähinnä valittelivat ja vaikeroivat äänekkäästi juuri poliisien voimankäytöstä. Silloinen sisäministeri Maria Ohisalokin vaikeni mielenosoittajien laittomuuksista.
Eduskunnassa vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen vähätteli Elokapinan toiminnan aiheuttamaa haittaa ja vertasi sitä Convoy Finland -mielenosoitukseen. Antikainen huomautti, että Convoy-tapahtuma oli yksittäinen tapaus, kun taas Elokapinan häiriköinti on jatkuvaa ja organisoitua.
– Elokapina aiheuttaa merkittävää haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle, poliisille ja oikeuslaitokselle. Nykyisin Suomessa kesän merkki on se, että Elokapinan mielenosoittajat tulevat istumaan Mannerheimintielle ja tukkivat sen. Silloin on myös tiedossa jälleen kerran poliisien resurssien tuhlausta. Tällaisen on yksinkertaisesti loputtava.
– Elokapina on käytännön havaintojen perusteella pelkkä äärivasemmistolainen organisaatio, joka ympäristönsuojelua tekosyynä käyttäen haluaa aiheuttaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Koska mikään muu ei näytä auttavan lopettamaan tätä jatkuvaa hulluutta, on koko järjestö lakkautettava, Antikainen vaatii.
Poliisihallitus kerää tällä hetkellä todistusaineistoa Elokapinan kieltämiseksi. Kansalaisaloite lähetettiin lakivaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan on annettava lausunto.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew pitää kansalaisaloitetta Elokapinan kieltämiseksi erittäin tervetulleena avauksena.
Elämme kummallisia aikoja. Ennen synkeämielisille lapsille suositeltiin ulkoliikuntaa, nykyään Elokapinaa. Kun median fanittaman sekopääkultin riehuminen on mennyt siihen pisteeseen, että Eduskuntatalon seinät värjätään veri-iskulla ja järjestön sisäisillä keskustelupalstoilla fantasioidaan poliitikkoihin kohdistetuilla joukkomurhilla, on varmaan syytä istahtaa hetkeksi alas ja pohtia, kuka tätä kaaosta oikein rakentaa ja miksi.
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Viikon suosituimmat
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.