
Arvot ratkaisevat, jatkaako kokoomus hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, epäselvää on vain se, mitä Orpo länsimaisilla arvoilla tarkoittaa.
Ennen perussuomalaisten puoluekokousta kokoomus näytti pelaavan upporikasta ja rutiköyhää: pyrkimystä vaikuttaa perussuomalaisten sisäisiin asioihin ei edes yritetty peitellä.
Peli näytti kuitenkin bluffaukselta: voimakkaimmin Halla-ahoa vastaan puhui Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, jonka ei tarvitse kääntää takkia nyt, kun kun Jussi Halla-aho tulikin valituksi. Sen sijaan Petteri Orpon on vaikea kasvojaan menettämättä jatkaa hallitusyhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.
Politiikan tutkija, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoi lauantai-iltana, ettei Halla-ahon puheenjohtajuus aiheuta hallituskriisiä. Suomessa ei Jokisipilän mukaan ole ajauduttu hallituskriiseihin tai ennenaikaisiin vaaleihin henkilökysymysten takia useaan vuosikymmeneen, ja olisi kovin erikoista, jos sellaiseen jouduttaisiin nyt. Halla-aho on toistanut useasti ymmärtävänsä hallituspolitiikan vaatimat kompromissit, eivätkä hänen Sampo Terhon kannat useimmista asioista juurikaan eronneet toisistaan, Jokisipilä perustelee.
Halla-aho piikitteli linjapuheessaan kokoomusta siitä, että heille ei riitä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten sitoutuminen hallitusohjelmaan, vaan perussuomalaisten pitäisi vielä hyväksyä kokoomuksen arvotkin.
Orpo sanoi sunnuntaina, että kyse on siitä, hyväksyykö perussuomalaisten uusi johto “länsimaiset, demokratiaan ja ihmisyyteen kuuluvat arvot ylipäänsä”.
Mitä Orpo näillä arvoilla tarkoittaa, on eri asia. Kokoomusnuorten entinen varapuheenjohtaja Saul Schubak kommentoi rasistiksi ja ihmisarvonkieltäjiksi nimittelyn vastaavan syvällisyydeltään huutelua esikoulun leikkikentällä.
– Argumentiksi riittää, että vastustaja leimataan jollain huonosti määritellyllä negatiivisen konnotaation omaavalla sanalla.
Schubak onnitteli Halla-ahoa valinnasta ja muistutti puoluetovereitaan Suomen valtavista taloudellisista ja turvallisuuteen liittyvistä haasteista, joiden edellyttämien uudistusten läpiviemiseen nykyinen hallituspohja olisi hänen mielestään paras.
– Kysynkin sinulta, oletko valmis uhraamaan tämän, ehkä viimeisen mahdollisuuden välttämättömien uudistusten läpiviemiseen vain voidaksesi signaloida äänestäjillesi naistenlehdissä kuuluvasi vihervasemmiston lanseeraaman ‘hyvien ihmisten’ joukkoon”, Schubak kysyi puoluetovereiltaan.
Toista ääripäätä ja erittäin rajua kielenkäyttöä edustaa Kokoomusnuorten nykyinen puheenjohtaja, emopuolueelle lojaalina tunnettu Daniel Sazonov.
– Halla-ahon johtamana puolue vertautuu Euroopan muihin rasistisiin puolueisiin, joiden kanssa vastuulliset eurooppalaiset puolueet ovat pidättäytyneet tekemästä hallitusyhteistyötä, Sazonov sanoo tiedotteessaan.
On mahdollista, että kokoomus ja keskusta ottavat perussuomalaisten tilalle hallitukseen kristillisdemokraatit ja Rkp:n. Ilmeisesti Rkp:n presidenttiehdokkaaksi nimitetyn Nils Torvaldsin taistolaismenneisyys ei ole kokoomukselle ongelma. Euroopan unionin johdossa on paljon entisiä kommunisteja, joiden historia totalitaristisen aatteen kannattajana ei ole häirinnyt Euroopan konservatiivipuolueita.
Keskustan puolella antipatia Halla-ahoa vastaan ei vaikuttaisi olevan aivan yhtä syvällä kuin kokoomuksessa. Myös Sipilä korosti arvoerimielisyyksiä ratkaisevana tekijänä.
Käytännössä arvoista on kovin hankala käydä neuvotteluita. Useimmat perussuomalaiset tietävät, että maahanmuuttokriittisyyden taustalla ovat faktat, ei rasismi tai ihmisviha, mutta on tietysti vaikea vakuuttaa siitä vastapuolta, joka ei ole asiaa tähän mennessä ymmärtänyt.
Keskusta ja kokoomus ovat sitoutuneet kaksi vuotta sitten hallitusohjelmassa maahanmuuttopolitiikkaan, johon Halla-aho ei ole vaatimassa muutosta vaan ainoastaan sen toimeenpanoa. Kokoomus ja keskusta ovat siis hyväksyneet kertaalleen Halla-ahon maahanmuuttopolitiikan, mutta eivät nyt hyväksy sen taustalle olettamiaan (uusia) perussuomalaisia arvoja.
Arvoista on myös vaikea tehdä kompromisseja, jonka kaikki kolme puheenjohtajaa voisivat esittää omana voittonaan ja jatkaa kasvojaan menettämättä. Ilmeisesti kokoomus ja keskusta tarvitsevat kuitenkin Halla-aholta jonkinlaisen jotta katumusharjoituksen, jotta he eivät saa Euroopan unionin ja kotimaisen median silmissä rasismitartuntaa.
Keskustastakin on kuultu soraääniä. Lapin kansanedustaja Mikko Kärnä kirjoittaa blogillaan, että olisi mielipuolista leimata yhtä puoluetta sen puheenjohtajan takia näin voimakkaasti.
– Yhtä mielipuolista olisi pyrkiä systemaattisesti eristämään heidät. Tällä on vain yksi seuraus: puolue kasvaa ajan myötä maamme suurimmaksi. Ilmiö on hyvin tunnistettavissa naapurimaassamme Ruotsissa.
Sauli Niinistö ei Verkkouutisten uutisen mukaan presidenttinä voi olla valitsemassa, minkälainen hallituspohja Suomessa tästä eteenpäin vallitsee.
– Se on perustuslain mukaan puolueiden tehtävä, presidentti Niinistö kommentoi Kultarannassa.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaavat maanantaina aamupäivällä.
Marko Hamilo
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.