

Brexit-äänestystä seuraa luottamusäänestys – itse EU-eron toteutustapa jää vielä epäselväksi
Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn Brexit-äänestyksen kaatui historiallisen suurinumeroisesti. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn mittauttaa hallituksen luottamuksen keskiviikkoiltana. Maan hallitus selvittänee luottamusäänestyksen, mutta juuri mikään muu ei ole varmaa Brexit-sotkussa.
Luottamusäänestys ei ilmeisesti kaada hallitusta, sillä hallituspuolueiden kansanedustajat kertoivat äänestävänsä luottamuksen puolesta. Tavallisesti pääministeri on jättänyt eroanomuksensa tärkeän äänestyksen kaaduttua näin suurinumeroisesti. May on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan.
Brexit-sopimukseen jatkoneuvotteluja
May kertoi jatkavansa Brexit-neuvotteluja EU:n kanssa, mikäli hallitus selvittää luottamusäänestyksen. Hänellä ei ole aikaa kuin muutama päivä. Neuvottelujen ei uskota johtavan kuitenkaan mihinkään, sillä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksessä osapuolet ovat liian kaukana toisistaan.
Kansanedustajat eivät hyväksyneet ajatusta Pohjois-Irlannin jäämisestä EU:n tulliliittoon niin kauan, kunnes jokin parempi ratkaisu keksitään välttämään ns. kova raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Iso-Britannia ei olisi voinut omatoimisesti irtautua tästä varaventtiilin tapaan toimivasta järjestelystä. Brexitiä kannattavien kansanedustajien mielestä varasuunnitelma voisi olla ikuinen tulliliittoloukku ilman maan äänivaltaa EU:ssa.
Mayn ongelma on se, ettei mikään esillä olleista vaihtoehdoista saa riittävää kannatusta. Vaihtoehtojen kirjossa ääripäinä ovat sopimukseton Brexit ja uusi kansanäänestys koko EU-erosta. Välimuotoja olisivat Brexitin viivästyttäminen paremman neuvottelutuloksen saamiseksi tai ”pehmeämpi” Brexit.
Pehmeämpi Brexit tarkottaisi lähestulkoon samanlaista sopimusta kuin mitkä Norjalla ja EU:lla on keskenään.
EU: Sopimukseton Brexit lähempänä
Brexit-äänestyksen kaatuminen parlamentissa lisää sopimuksettoman Brexitin mahdollisuuksia, viestivät sekä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Kyseessä lienee brittiparlamentin painostus hyväksyä neuvoteltu Brexit-sopimus. EU luottaa brittiparlamentin jänistämiseen, sillä Konservatiivipuolueen kansanedustajista vain noin satakunta kannattaa sopimuksetonta Brexitiä.
Tähän kuitenkin ajaudutaan, mikäli osapuolet eivät saa sovituksi sopimusta maaliskuun 29. päivään mennessä. Brexit-ajankohtaa voidaan siirtää tuonnemmaksi, mutta ei kovin pitkälle tulevaisuuteen. Jos Ison-Britannian eroa ei saada ratifioitua eurovaaleihin mennessä toukokuun loppupuolella, tulisi Euroopan parlamenttiin myös brittimeppejä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen ja Huhtasaari: Suomen perusteltua erota eurosta – ”EU:n arvot ovat vitsi”

Mäkelä: Samaan aikaan kun pääministeri ylistää EU:n ”valtavia hyötyjä” – tavallinen kansa maksaa haitat

Reuters: Euroalueen talousnäkymät synkkenivät viime vuoden jokaisena kuukautena
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää