Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn Brexit-äänestyksen kaatui historiallisen suurinumeroisesti. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn mittauttaa hallituksen luottamuksen keskiviikkoiltana. Maan hallitus selvittänee luottamusäänestyksen, mutta juuri mikään muu ei ole varmaa Brexit-sotkussa.

Luottamusäänestys ei ilmeisesti kaada hallitusta, sillä hallituspuolueiden kansanedustajat kertoivat äänestävänsä luottamuksen puolesta. Tavallisesti pääministeri on jättänyt eroanomuksensa tärkeän äänestyksen kaaduttua näin suurinumeroisesti. May on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan.

Brexit-sopimukseen jatkoneuvotteluja

May kertoi jatkavansa Brexit-neuvotteluja EU:n kanssa, mikäli hallitus selvittää luottamusäänestyksen. Hänellä ei ole aikaa kuin muutama päivä. Neuvottelujen ei uskota johtavan kuitenkaan mihinkään, sillä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksessä osapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Kansanedustajat eivät hyväksyneet ajatusta Pohjois-Irlannin jäämisestä EU:n tulliliittoon niin kauan, kunnes jokin parempi ratkaisu keksitään välttämään ns. kova raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Iso-Britannia ei olisi voinut omatoimisesti irtautua tästä varaventtiilin tapaan toimivasta järjestelystä. Brexitiä kannattavien kansanedustajien mielestä varasuunnitelma voisi olla ikuinen tulliliittoloukku ilman maan äänivaltaa EU:ssa.

Mayn ongelma on se, ettei mikään esillä olleista vaihtoehdoista saa riittävää kannatusta. Vaihtoehtojen kirjossa ääripäinä ovat sopimukseton Brexit ja uusi kansanäänestys koko EU-erosta. Välimuotoja olisivat Brexitin viivästyttäminen paremman neuvottelutuloksen saamiseksi tai ”pehmeämpi” Brexit.

Pehmeämpi Brexit tarkottaisi lähestulkoon samanlaista sopimusta kuin mitkä Norjalla ja EU:lla on keskenään.

EU: Sopimukseton Brexit lähempänä

Brexit-äänestyksen kaatuminen parlamentissa lisää sopimuksettoman Brexitin mahdollisuuksia, viestivät sekä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Kyseessä lienee brittiparlamentin painostus hyväksyä neuvoteltu Brexit-sopimus. EU luottaa brittiparlamentin jänistämiseen, sillä Konservatiivipuolueen kansanedustajista vain noin satakunta kannattaa sopimuksetonta Brexitiä.

Tähän kuitenkin ajaudutaan, mikäli osapuolet eivät saa sovituksi sopimusta maaliskuun 29. päivään mennessä. Brexit-ajankohtaa voidaan siirtää tuonnemmaksi, mutta ei kovin pitkälle tulevaisuuteen. Jos Ison-Britannian eroa ei saada ratifioitua eurovaaleihin mennessä toukokuun loppupuolella, tulisi Euroopan parlamenttiin myös brittimeppejä.

Henri Alakylä