

Matti Matikainen
”Britannia ei uppoa mereen, vaikka Brexit tulisi”
Brittien juhannus eli tulisen tiukka Brexit-äänestys nousi odotetusti pääasiaksi ministerien kyselytunnilla perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini arveli mahdollisen brittien eron heiluttavan pörssejä, mutta brittien kuitenkin pärjäävän vapailla markkinoilla.
– Missä EU, siellä ongelma. Se kertoo paljon EU:n tilanteesta, että suurin sotilasmahti, toiseksi suurin nettomaksaja ja toiseksi suurin talous järjestää äänestyksen EU-jäsenyydestä. Jos britit päättävät erota torstaina 26:ntena kesäkuuta me heräämme uuteen aikaan, Soini aloitti.
Pörssi varmaan syöksyisi aluksi
– Todennäköisesti asiat menisivät ensin sekaisin, pörssi laskisi. Mutta pelottelu siitä, että Britannia uppoaisi mereen, ei pidä paikkaansa. Suomelle olisi huono asia, jos he lähtevät ja me jäämme. Mutta jos koko EU menee uusiin puihin, se on hyvä. Muuten meidän maksumme kohoavat, Soini puntaroi.
Suomelle olisi haitaksi, jos menettäisimme yhteistyökumppanin ja suuren voiman, joka edes vähän pitää järkeä EU:ssa siten, että se vastustaa liittovaltiokehitystä, jota muut läheiset maat, Saksa, Ranska, Hollanti ja Ruotsi mielellään edistävät.
– On nähty kuinka Neuvostoliitto, natsi-Saksa, Frankkien valtakunta ja Kalmarin unioni kaatuivat. Silloin EU natisisi jos Britannia lähtisi. Mutta he ovat iso maa ja kansainyhteisö – en usko, että heille kuinkaan käy. Mutta Suomen maksuja se korottaisi, paitsi jos koko EU uudistetaan. Ja jos britit lähtevät, voi tulla uusia kansanäänestyksiä. Jos he eivät lähde, niitä ei tule, Soini povasi.
– Mutta EU ei voi elää niin, että aina kun on vaikeaa, mennään kohti liittovaltiokehitystä, jossa pohjoinen elättää etelää. Ei näin, Soini linjasi.
Voiko Suomikin erota EU:sta?
Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari otti saman asian esille omassa kysymyksessään, voisiko Suomikin erota EU:sta.
– Jos Englanti lähtee EU:sta, se putoaa samaan rupusakkiin kuin Islanti, Norja ja Sveitsi. Eli ei heille kovin huonosti käy, Huhtasaari huomautti.
– Englannin vienti EU:n ulkopuolelle kasvaa jatkuvasti. Sitä vastoin brittien vienti EU:hun vähenee. EU:n vienti Britanniaan taas kasvaa. EU vie Britanniaan esimerkiksi saksalaisia autoja, Huhtasaari johdatti.
– Onko mahdollista järjestää kansanäänestys EU-erosta myös Suomessa, Huhtasaari kysyi. Kokousväki palkitsi kysymyksen melkoisilla suosionosoituksilla.
Soini oli kysymyksestä hyvillään: hän on puhunut Islannista, Sveitsistä ja Norjasta jo kymmenen vuotta.
– Näin on, Soini takasi.
Pysyykö Britannia sisämarkkinoilla?
Asia ei ole kuitenkaan ongelmaton. Norja on Etan jäsen, mikä päästää maan EU:n sisämarkkinoille maataloutta ja kalastusta lukuun ottamatta. Britannia taas ei halua Etaan, mutta pysyisi mielellään sisämarkkinoilla siitä huolimatta.
– Saksan talousministeri Wolfgang Schäuble (CDU) taas sanoo, että jos olette ulkona, olette ulkona. Neuvottelut kestävät pari vuotta, Soini ennakoi.
– Mutta Britannia on entinen maailmanvalta, ei se uppoa mereen. Myös Suomella pitää olla mahdollisuus erota EU:sta ja eurosta edellyttäen, että kansan enemmistö on sitä mieltä. Nyt ei asia ole niin, Soini totesi.
Kyselytunnin videotallenne:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.
