

Matti Matikainen
“Britannia ei uppoa mereen, vaikka Brexit tulisi”
Brittien juhannus eli tulisen tiukka Brexit-äänestys nousi odotetusti pääasiaksi ministerien kyselytunnilla perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini arveli mahdollisen brittien eron heiluttavan pörssejä, mutta brittien kuitenkin pärjäävän vapailla markkinoilla.
– Missä EU, siellä ongelma. Se kertoo paljon EU:n tilanteesta, että suurin sotilasmahti, toiseksi suurin nettomaksaja ja toiseksi suurin talous järjestää äänestyksen EU-jäsenyydestä. Jos britit päättävät erota torstaina 26:ntena kesäkuuta me heräämme uuteen aikaan, Soini aloitti.
Pörssi varmaan syöksyisi aluksi
– Todennäköisesti asiat menisivät ensin sekaisin, pörssi laskisi. Mutta pelottelu siitä, että Britannia uppoaisi mereen, ei pidä paikkaansa. Suomelle olisi huono asia, jos he lähtevät ja me jäämme. Mutta jos koko EU menee uusiin puihin, se on hyvä. Muuten meidän maksumme kohoavat, Soini puntaroi.
Suomelle olisi haitaksi, jos menettäisimme yhteistyökumppanin ja suuren voiman, joka edes vähän pitää järkeä EU:ssa siten, että se vastustaa liittovaltiokehitystä, jota muut läheiset maat, Saksa, Ranska, Hollanti ja Ruotsi mielellään edistävät.
– On nähty kuinka Neuvostoliitto, natsi-Saksa, Frankkien valtakunta ja Kalmarin unioni kaatuivat. Silloin EU natisisi jos Britannia lähtisi. Mutta he ovat iso maa ja kansainyhteisö – en usko, että heille kuinkaan käy. Mutta Suomen maksuja se korottaisi, paitsi jos koko EU uudistetaan. Ja jos britit lähtevät, voi tulla uusia kansanäänestyksiä. Jos he eivät lähde, niitä ei tule, Soini povasi.
– Mutta EU ei voi elää niin, että aina kun on vaikeaa, mennään kohti liittovaltiokehitystä, jossa pohjoinen elättää etelää. Ei näin, Soini linjasi.
Voiko Suomikin erota EU:sta?
Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari otti saman asian esille omassa kysymyksessään, voisiko Suomikin erota EU:sta.
– Jos Englanti lähtee EU:sta, se putoaa samaan rupusakkiin kuin Islanti, Norja ja Sveitsi. Eli ei heille kovin huonosti käy, Huhtasaari huomautti.
– Englannin vienti EU:n ulkopuolelle kasvaa jatkuvasti. Sitä vastoin brittien vienti EU:hun vähenee. EU:n vienti Britanniaan taas kasvaa. EU vie Britanniaan esimerkiksi saksalaisia autoja, Huhtasaari johdatti.
– Onko mahdollista järjestää kansanäänestys EU-erosta myös Suomessa, Huhtasaari kysyi. Kokousväki palkitsi kysymyksen melkoisilla suosionosoituksilla.
Soini oli kysymyksestä hyvillään: hän on puhunut Islannista, Sveitsistä ja Norjasta jo kymmenen vuotta.
– Näin on, Soini takasi.
Pysyykö Britannia sisämarkkinoilla?
Asia ei ole kuitenkaan ongelmaton. Norja on Etan jäsen, mikä päästää maan EU:n sisämarkkinoille maataloutta ja kalastusta lukuun ottamatta. Britannia taas ei halua Etaan, mutta pysyisi mielellään sisämarkkinoilla siitä huolimatta.
– Saksan talousministeri Wolfgang Schäuble (CDU) taas sanoo, että jos olette ulkona, olette ulkona. Neuvottelut kestävät pari vuotta, Soini ennakoi.
– Mutta Britannia on entinen maailmanvalta, ei se uppoa mereen. Myös Suomella pitää olla mahdollisuus erota EU:sta ja eurosta edellyttäen, että kansan enemmistö on sitä mieltä. Nyt ei asia ole niin, Soini totesi.
Kyselytunnin videotallenne:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää