
Britannian kummallinen vaalitapa – neljä miljoonaa ääntä kankkulan kaivoon
Britannian vaaleissa tapahtui suuri yllätys, kun hallitseva konservatiivipuolue nousi oikeaan jytkyvoittoon. Vielä vaalien alla ennustettiin, ettei mikään puolue saisi riittävää enemmistöä. Konservatiivit saivat kuitenkin parlamenttiin yksinkertaisen enemmistön, eikä odotettua koalitiohallitusten aikaa tulekaan.
Tämä merkitsee myös sitä, että Britannia äänestää vuonna 2017 EU-jäsenyydestä. Niin on konservatiivinen pääministeri David Cameron luvannut, jos hän voittaa vaalit, kuten nyt kävi. Britannian ero EU:sta on nyt lähempänä kuin koskaan.
51 prosenttia paikoista
Konservatiivit saivat tiukassa vaalissa 51 prosenttia parlamentin paikoista. Tämä mahdollistaa Britanniassa perinteisen yhden puolueen hallituksen. Edellisellä vaalikaudella konservatiivit jäivät niukasti enemmistöstä. He ottivat hallitukseen apupuolueekseen liberaalit, mihin ei nyt ole välttämätöntä tarvetta.
Jaossa oli kaikkiaan 650 paikkaa. Konservatiivit saivat 331 paikkaa, missä oli lisäystä 28 paikan verran. Työväenpuolue menetti 25 paikkaa jääden 232 paikkaan.
Kolmanneksi eniten, 56 paikkaa sai Skotlannin kansallispuolue SNP. Työväenpuolueen liittolainen sai vaalivoiton, mutta söi samalla työväenpuolueen ääniä.
EU-vaaleissa hyvin menestynyt itsenäisyyspuolue Ukip sen sijaan menetti toisen paikkansa jääden vain yhteen paikkaan. Vain vihreät saivat yhtä vähän paikkoja. Eräät alueelliset pikkupuolueet saivat muutamia paikkoja.
Enemmistövaalitapa sortaa häviäjiä
Britannian vaalitavan ennustettiin tulevan jo näissä vaaleissa tiensä päähän. Ennusteiden mukaan näytti pitkästä aikaa siltä, ettei mikään puolue olisi saanut enemmistöä, jolloin oltaisiin jouduttu pakon edessä siirtymään muualla Euroopassa tyypilliseen koalitiohallitukseen, jossa tarvittavaa enemmistöä haetaan liittoutumalla toisten puolueiden kanssa.
Ennusteen mukaan työväenpuolue olisi voinut liittoutua Skotlannin kansallispuolue SNP:n kanssa. Skotlanti olisi epäilemättä hyötynyt tästä liitosta. Nyt vaikutti Skotlannin kansallisuusaate osaltaan niin, ettei työväenpuolue saanut haluamaansa vaalivoittoa.
Työväenpuolueen, liberaalien ja Skotlannin kansallispuolueen johtajat ilmoittivat heti vaalien jälkeen eroavansa puolueensa johdosta.
Häviäjien äänet menevät hukkaan
Britannia on jaettu 649 vaalialueeseen, joista ainoastaan voittaja pääsee parlamenttiin. Tällöin häviäjien äänet menevät hukkaan. Britanniassa on kysytty yhä laajemmin, kuinka demokraattinen tämä vaalitapa oikeastaan on.
Kun konservatiivit saivat paikoista 51 prosenttia, äänistä se sai vain 36,9 prosenttia. Työväenpuolue ei jäänyt kovin kauas: se sai 30,4 prosenttia äänistä, paikoista se sai 35 prosenttia.
Ukipin ja SNP:n synkkä paradoksi
Itsenäisyyspuolue Ukip kärsi tolkuttomasta vaalitavasta kaikkein eniten: puolue sai kolmanneksi eniten ääniä: 12,6 prosenttia eli sen kannatus liikkuu samoissa lukemissa ruotsidemokraattien (12,86) tai Tanskan kansanpuolueen (12,3) kanssa. Ääniä Ukipille kertyi noin 3,9 miljoonaa.
Tanskan kansanpuolue sai saaliillaan 22 paikkaa, ruotsidemokraatit 49 paikkaa. Suomessakin sillä saisi noin 24 paikkaa. Hallitukseen eivät Ruotsin ja Tanskankaan puolueet ole vielä päässeet. Mutta Britanniassa on neulansilmä säädetty vielä kireämmälle.
Skotlannin kansallispuolue sai 4,7 prosentin äänisaaliillaan 56 kertaa enemmän paikkoja kuin Ukip 12,6 prosentilla. Tämä johtuu siitä, että SNP sai johtoaseman lukuisilla Skotlannin vaalialueilla.
Mutta Ukipin politiikka ei ole mennyt hukkaan: se on pitänyt kansan EU-kriittisiä tunteita esillä niin, että myös konservatiivit ovat joutuneet reagoimaan siihen, mikä on epäilemättä osaltaan nostanut konservatiivien äänisaalista.
Mutta samalla tämä konservatiivien jytky antoi ehkä lisäaikaa vaalitavalle, joka lienee joka tapauksessa tulossa tiensä päähän.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.