Ison-Britannian vaalitulos tietää konservatiivipuolueelle selkeää voittoa. Konservatiivit olisi saamassa peräti 329 edustajaa 650-henkiseen parlamenttiin, kun vain kaksi parlamenttipaikkaa on ratkaisematta. Konservatiiveille tulisi tällöin 25 paikkaa lisää edellisistä vaaleista 2010.

Toinen selkeä vaalivoittaja on Skotlannin itsenäisyyttä hamuava SNP. Puolue on saamassa lähes kaikki Skotlannille jyvitetyt edustajapaikat. SNP teki historiallisen tuloksen myös toisella saralla, sillä SNP:n 20-vuotias kansanedustaja on nuorin koko Isossa-Britanniassa yli kahteen vuosisataan.

Kansanäänestys vuonna 2017

Konservatiivien murskatulos tietää samalla sitä, että britit saavat kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä vuonna 2017. Konservatiivien puheenjohtaja David Cameron on luvannut kansanäänestyksen, mikäli hän ei onnistu neuvottelemaan briteille mielekkäämpiä jäsenehtoja. Neuvotteluiden ei kuitenkaan odoteta tuovan merkittäviä muutoksia.

Ison-Britannian EU-jäsenyyden alistamista kansanäänestykselle on etukäteisarvioissa pidetty uhkana markkinoilla. Konservatiivien vaalivoiton myötä punta on kuitenkin vahvistunut ja Ison-Britannian osakkeiden yleisindeksi on noussut huimaa vauhtia.

Murskavoitot tietävät
myös murskatappioita

Konservatiivien ja SNP:n huimat voitot tietävät tappioita muille puolueille. Liberaalidemokraatit ja työväenpuolue kirjasivatkin rumat vaalitappiot. Työväenpuolueen ahdinko aiheutui nimenomaan SNP:n vaalivoitosta.

Moni puheenjohtaja on ilmoittanut vaalien jälkeen erostaan. Näihin lukeutuu liberaalidemokraattien Nick Clegg, työväenpuolueen Ed Miliband sekä itsenäisyyspuolueen Nigel Farage.

Artikkelia on muokattu 11.5.2015 klo 9.02.

Henri Myllyniemi