
Britannian kummallinen vaalitapa – neljä miljoonaa ääntä kankkulan kaivoon
Britannian vaaleissa tapahtui suuri yllätys, kun hallitseva konservatiivipuolue nousi oikeaan jytkyvoittoon. Vielä vaalien alla ennustettiin, ettei mikään puolue saisi riittävää enemmistöä. Konservatiivit saivat kuitenkin parlamenttiin yksinkertaisen enemmistön, eikä odotettua koalitiohallitusten aikaa tulekaan.
Tämä merkitsee myös sitä, että Britannia äänestää vuonna 2017 EU-jäsenyydestä. Niin on konservatiivinen pääministeri David Cameron luvannut, jos hän voittaa vaalit, kuten nyt kävi. Britannian ero EU:sta on nyt lähempänä kuin koskaan.
51 prosenttia paikoista
Konservatiivit saivat tiukassa vaalissa 51 prosenttia parlamentin paikoista. Tämä mahdollistaa Britanniassa perinteisen yhden puolueen hallituksen. Edellisellä vaalikaudella konservatiivit jäivät niukasti enemmistöstä. He ottivat hallitukseen apupuolueekseen liberaalit, mihin ei nyt ole välttämätöntä tarvetta.
Jaossa oli kaikkiaan 650 paikkaa. Konservatiivit saivat 331 paikkaa, missä oli lisäystä 28 paikan verran. Työväenpuolue menetti 25 paikkaa jääden 232 paikkaan.
Kolmanneksi eniten, 56 paikkaa sai Skotlannin kansallispuolue SNP. Työväenpuolueen liittolainen sai vaalivoiton, mutta söi samalla työväenpuolueen ääniä.
EU-vaaleissa hyvin menestynyt itsenäisyyspuolue Ukip sen sijaan menetti toisen paikkansa jääden vain yhteen paikkaan. Vain vihreät saivat yhtä vähän paikkoja. Eräät alueelliset pikkupuolueet saivat muutamia paikkoja.
Enemmistövaalitapa sortaa häviäjiä
Britannian vaalitavan ennustettiin tulevan jo näissä vaaleissa tiensä päähän. Ennusteiden mukaan näytti pitkästä aikaa siltä, ettei mikään puolue olisi saanut enemmistöä, jolloin oltaisiin jouduttu pakon edessä siirtymään muualla Euroopassa tyypilliseen koalitiohallitukseen, jossa tarvittavaa enemmistöä haetaan liittoutumalla toisten puolueiden kanssa.
Ennusteen mukaan työväenpuolue olisi voinut liittoutua Skotlannin kansallispuolue SNP:n kanssa. Skotlanti olisi epäilemättä hyötynyt tästä liitosta. Nyt vaikutti Skotlannin kansallisuusaate osaltaan niin, ettei työväenpuolue saanut haluamaansa vaalivoittoa.
Työväenpuolueen, liberaalien ja Skotlannin kansallispuolueen johtajat ilmoittivat heti vaalien jälkeen eroavansa puolueensa johdosta.
Häviäjien äänet menevät hukkaan
Britannia on jaettu 649 vaalialueeseen, joista ainoastaan voittaja pääsee parlamenttiin. Tällöin häviäjien äänet menevät hukkaan. Britanniassa on kysytty yhä laajemmin, kuinka demokraattinen tämä vaalitapa oikeastaan on.
Kun konservatiivit saivat paikoista 51 prosenttia, äänistä se sai vain 36,9 prosenttia. Työväenpuolue ei jäänyt kovin kauas: se sai 30,4 prosenttia äänistä, paikoista se sai 35 prosenttia.
Ukipin ja SNP:n synkkä paradoksi
Itsenäisyyspuolue Ukip kärsi tolkuttomasta vaalitavasta kaikkein eniten: puolue sai kolmanneksi eniten ääniä: 12,6 prosenttia eli sen kannatus liikkuu samoissa lukemissa ruotsidemokraattien (12,86) tai Tanskan kansanpuolueen (12,3) kanssa. Ääniä Ukipille kertyi noin 3,9 miljoonaa.
Tanskan kansanpuolue sai saaliillaan 22 paikkaa, ruotsidemokraatit 49 paikkaa. Suomessakin sillä saisi noin 24 paikkaa. Hallitukseen eivät Ruotsin ja Tanskankaan puolueet ole vielä päässeet. Mutta Britanniassa on neulansilmä säädetty vielä kireämmälle.
Skotlannin kansallispuolue sai 4,7 prosentin äänisaaliillaan 56 kertaa enemmän paikkoja kuin Ukip 12,6 prosentilla. Tämä johtuu siitä, että SNP sai johtoaseman lukuisilla Skotlannin vaalialueilla.
Mutta Ukipin politiikka ei ole mennyt hukkaan: se on pitänyt kansan EU-kriittisiä tunteita esillä niin, että myös konservatiivit ovat joutuneet reagoimaan siihen, mikä on epäilemättä osaltaan nostanut konservatiivien äänisaalista.
Mutta samalla tämä konservatiivien jytky antoi ehkä lisäaikaa vaalitavalle, joka lienee joka tapauksessa tulossa tiensä päähän.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää