
Brittikomitea lyttää EU:n Välimerioperaatiot epäonnistuneiksi
Ison-Britannian parlamentin ylähuoneen komitean raportissa kerrotaan suorasanaisesti EU:n Välimerellä toimivan Operaatio Sophian olevan epäonnistunut.
Komitea mittasi operaation tehtävänkuvaa, joka on virallisesti: “Operaatio Sophian tehtävänä on ihmissalakuljettajien toimintaedellytysten häiritseminen ja estäminen sekä Eurooppaan suuntautuvan laittoman maahanmuuton vähentäminen.”
Operaatio Sophia laukaistiin vuonna 2015. Komitea toteaa laittoman maahanmuuton kasvaneen lähes viidenneksellä vuonna 2016 ja suurin piirtein yhtä paljon tänä vuonna viime vuoden vastaavana ajankohtana. Sophian onnistumisen arviointi suoritettiin, koska operaation on määrä loppua heinäkuussa. Euroopan komissio on kuitenkin väläyttänyt haluaan jatkaa operaatiota.
Brittikomitean mukaan EU:n ei tulisi jatkaa operaatiota. Komitean mukaan meripelastustehtäviä on kuitenkin syytä jatkaa kuolonuhrien vähentämiseksi.
Liian myöhäistä toimia vasta merellä
Komitean raportin mukaan operaation tavoitteet ovat auttamatta myöhässä, jos ne toteutetaan vasta Välimerellä. EU:n tulisi puuttua ihmissalakuljetukseen jo Afrikan kauttakulkumaissa. EU voisi auttaa kauttakulkumaiden rajavalvontaa. Sen lisäksi EU voisi miettiä keinoja Libyan kaaottisen tilanteen vakauttamiseen.
Libyan sekasortoisen tilanteen vuoksi EU tuskin tulee saamaan Libyan lupaa toimia maansa aluevesillä.
Raportin mukaan ihmissalakuljettajien isompien alusten takavarikointi on johtanut vain yhä merikelvottomien alusten käyttöön. Näitä aluksia ei edes varusteta tarpeeksi merimatkaa varten, koska tarkoitus on vain saada laittomat siirtolaiset Libyan aluevesien ulkopuolelle kansainvälisten alusten poimittavaksi. Tämä on johtanut yhä hengenvaarallisempiin merimatkoihin.
Salakuljetusrenkaiden paljastaminen merellä vaikeaa
Operaation yhtenä tehtävänä on häiritä ja estää ihmissalakuljettajien toimia. Komitean mukaan tämä on osoittautunut lähestulkoon mahdottomaksi Välimerellä.
Komitean mukaan operaatiossa käytettävä kalusto on tehotonta ja kallista. Pelastustehtäviä varten EU:n tulisi käyttää pelastustoimintaan paremmin sopivia aluksia.
Operaatio Sophiaa ei tarvita Libyan rannikkovartioston koulutukseen. Komitea myöntää, että Libyan rajaviranomaisten kalustaminen ja koulutus on riskialtista puuhaa, sillä keskinäisten klaanien valtataistelujen vuoksi on vaikea tietää kenen joukoissa koulutetut rajaviranomaiset seisoisivat. Komitean mukaan EU voisi panostaa Libyan vakauttamiseen nykyistä enemmän.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.