Italian viranomaisten eilen pysäyttämä saksalaisen vapaaehtoisjärjestö Jugend Rettetin alus on takavarikoitu. Italian uutistoimisto Ansan mukaan Trapanin syyttäjä Ambrogio Cartosio kertoi aluksen toimineen yhteistyössä ihmissalakuljettajien kanssa.

Saksalainen Deutsche Welle kirjoittaa Jugend Rettetin ilmoittaneen, että sille on langetettu toimintakielto Välimerellä.

Syyttäjällä on todisteita siitä, että ihmissalakuljettajat ovat siirtäneet ihmisiä suoraan omalta alukseltaan Jugend Rettetin alukseen. Syyttäjä ei kuitenkaan usko Jugend Rettetin toimineen järjestäytyneesti yhdessä ihmissalakuljettajien kanssa.

Italiassa poliittinen paine kasvaa vaalien alla

Laiton maahanmuutto on murjonut Italian politiikkaa viime aikoina. Viiden tähden liikkeen mukaan vapaaehtoisjärjestöt toimivat meritaksipalveluna Välimerellä. Pohjoisen liiton mielestä kaikki vapaaehtoisjärjestöjen alukset tulisi takavarikoida.

Italian parlamentin alahuone hyväksyi kahden italialaisaluksen lähettämisen Libyan aluevesille. Alusten on määrä auttaa Libyan rannikkovartiostoa ja estää ihmissalakuljettajien toiminta.

Maassa järjestetään uudet parlamenttivaalit viimeistään ensi keväänä. Laiton maahanmuutto voi vaikuttaa vaalitulokseen.

Libyan itäosien hallitus: tuhotkaa italialaisalukset

Libyan itäosassa toimiva niin sanottu Tobrukin hallitus vastasi nopeasti Italian alusten lähetysesitykseen. Tobrukin hallitus määrää Libyan aluevesille tulevat italialaisalukset tuhottaviksi, Ansa kirjoittaa.

YK ei ole tunnustanut Torbukin hallitusta. Tobrukin hallituksen mukaan italialaisalukset loukkaavat Libyan itsemääräämisoikeutta.

YK:n tunnustama Libyan hallitus on pyytänyt italialaisten apua ihmissalakuljettajien toiminnan estämiseksi.

Perussuomalaiset vaativat loppua ihmissalakuljetukselle

Perussuomalaiset ovat jo pitkään peräänkuuluttaneet kansalaisjärjestöjen tukeman ihmissalakuljetuksen ehkäisemistä Välimerellä.

– Kansalaisjärjestöjen tukeman ihmissalakuljetuksen torjuminen olisi syytä asettaa Välimeren laittoman maahanmuuton ehkäisyn kärkihankkeeksi, Halla-aho linjasi heinäkuussa.

– Perussuomalaiset katsovat, että Suomen tulee lopettaa välittömästi sisäiset siirrot Italiasta ja Kreikasta ja kieltäytyä osallistumasta uusiin taakanjakojärjestelyihin. Sisäiset siirrot eivät ratkaise siirtolaiskriisiä vaan pahentavat sitä, sillä ne luovat siirtolaisille houkuttimen saapua meren yli Italiaan ja Kreikkaan, Halla-aho ja Leena Meri viestittivät.

Henri Alakylä