Ison-Britannian parlamentin ylähuoneen komitean raportissa kerrotaan suorasanaisesti EU:n Välimerellä toimivan Operaatio Sophian olevan epäonnistunut.

Komitea mittasi operaation tehtävänkuvaa, joka on virallisesti: ”Operaatio Sophian tehtävänä on ihmissalakuljettajien toimintaedellytysten häiritseminen ja estäminen sekä Eurooppaan suuntautuvan laittoman maahanmuuton vähentäminen.”

Operaatio Sophia laukaistiin vuonna 2015. Komitea toteaa laittoman maahanmuuton kasvaneen lähes viidenneksellä vuonna 2016 ja suurin piirtein yhtä paljon tänä vuonna viime vuoden vastaavana ajankohtana. Sophian onnistumisen arviointi suoritettiin, koska operaation on määrä loppua heinäkuussa. Euroopan komissio on kuitenkin väläyttänyt haluaan jatkaa operaatiota.

Brittikomitean mukaan EU:n ei tulisi jatkaa operaatiota. Komitean mukaan meripelastustehtäviä on kuitenkin syytä jatkaa kuolonuhrien vähentämiseksi.

Liian myöhäistä toimia vasta merellä

Komitean raportin mukaan operaation tavoitteet ovat auttamatta myöhässä, jos ne toteutetaan vasta Välimerellä. EU:n tulisi puuttua ihmissalakuljetukseen jo Afrikan kauttakulkumaissa. EU voisi auttaa kauttakulkumaiden rajavalvontaa. Sen lisäksi EU voisi miettiä keinoja Libyan kaaottisen tilanteen vakauttamiseen.

Libyan sekasortoisen tilanteen vuoksi EU tuskin tulee saamaan Libyan lupaa toimia maansa aluevesillä.

Raportin mukaan ihmissalakuljettajien isompien alusten takavarikointi on johtanut vain yhä merikelvottomien alusten käyttöön. Näitä aluksia ei edes varusteta tarpeeksi merimatkaa varten, koska tarkoitus on vain saada laittomat siirtolaiset Libyan aluevesien ulkopuolelle kansainvälisten alusten poimittavaksi. Tämä on johtanut yhä hengenvaarallisempiin merimatkoihin.

Salakuljetusrenkaiden paljastaminen merellä vaikeaa

Operaation yhtenä tehtävänä on häiritä ja estää ihmissalakuljettajien toimia. Komitean mukaan tämä on osoittautunut lähestulkoon mahdottomaksi Välimerellä.

Komitean mukaan operaatiossa käytettävä kalusto on tehotonta ja kallista. Pelastustehtäviä varten EU:n tulisi käyttää pelastustoimintaan paremmin sopivia aluksia.

Operaatio Sophiaa ei tarvita Libyan rannikkovartioston koulutukseen. Komitea myöntää, että Libyan rajaviranomaisten kalustaminen ja koulutus on riskialtista puuhaa, sillä keskinäisten klaanien valtataistelujen vuoksi on vaikea tietää kenen joukoissa koulutetut rajaviranomaiset seisoisivat. Komitean mukaan EU voisi panostaa Libyan vakauttamiseen nykyistä enemmän.

Henri Alakylä