ITALIA | Lääkärit ilman rajoja -vapaaehtoisjärjestö ilmoitti keskeyttäneensä meripelastusoperaationsa Välimerellä toistaiseksi. Asiasta kirjoitti Reuters.

Italian poliittinen paine on johtanut siihen, että meripelastustoiminta on vaikeutunut. Italian hallitus on joutunut luovimaan maahanmuuttopolitiikassaan tiukempaa kontrollia vaativien haastajien edessä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kokee myös Libyan rannikkovartioston käyneen uhkaavaksi. Järjestön Italia-osaston johtaja Loris De Filippi kertoo, että järjestön jäsenten turvallisuus on etusijalla.

– Keskeytämme toimintamme, koska otamme vakavasti Libyan rannikkovartioston uhkaavan käytöksen, De Filippi kommentoi uutistoimisto Reutersille.

De Filippi kertoi Libyan rannikkovartioston vaatineen järjestön pysyttäytyvän satojen kilometrien päässä Libyan rannikolta. Hän kertoi lisäksi, että heidän järjestönsä on saanut aiemmin toimia noin 20 kilometrin päässä rannikolta. De Filippon mukaan järjestön aluksia kohti on ammuttu viime vuoden aikana 13 laukausta.

Lääkärijärjestö ei hyväksy Italian uutta toimenpideohjelmaa, missä määritellään useita tiukennuksia Välimeren meripelastustehtäviin. Järjestö ei hyväksy Italian poliisin läsnäoloa pelastusaluksissa. Järjestön mukaan myös vaade pelastettujen toimittamisesta itse turvalliseen satamaan hidastaa liiaksi pelastusoperaatioita.


Vos Prudence -alukselle poimitut siirtolaiset odottavat pääsyä Salernon satamaan. Lehtikuva.

Italiaan on viimeisen neljän vuoden aikana saapunut lähes 600 000 siirtolaista, ja valtaosa näistä saapuu ihmissalakuljettajien operoimilla huterilla aluksilla. Vapaaehtoisjärjestöt ovat poimineet kyytiin arviolta kolmasosan tulijoista. Vapaaehtoisjärjestöjen osuus kyydityksissä on kasvanut nopeasti, kolme vuotta sitten vastaava osuus oli alle prosentissa. Italia pelkääkin järjestöjen toiminnan edesauttavan ihmissalakuljettajien toimintaa ja suoranaisesti kannustavan siirtolaisia merimatkalle.

Vapaaehtoisjärjestöt ovat poimineet siirtolaisia hyvin läheltä Libyan rantaa. Toimintaa on perussuomalaisten riveistä toistuvasti moitittu siirtolaisuutta edistäväksi meritaksipalveluksi.

Myös Sea Eye lopettaa

Myös avustusjärjestö Sea Eye lopettaa pelastustoimintansa Välimerellä, kertoo Die Presse.

– Pelastustoiminnan jatkaminen näissä oloissa ei ole mahdollista. Emme voi myöskään vastata tilanteesta miehistöillemme, sanoi Sea Eyen Michael Buschheuer.

Henri Alakylä