Espanjalaisen vapaaehtoisjärjestö Proactiva Open Armsin alus ei saanut lupaa rantautua Italian ja Maltan satamaan, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Aluksessa on järjestön mukaan kolme laitonta maahanmuuttajaa. Järjestö kertoo pelastaneensa ihmiset kaksi vuorokautta sitten.

Proactiva on allekirjoittanut Italian pelastusjärjestöille suuntaaman toimintaohjeistuksen. Italian rannikkovartiosto ei ole kommentoinut asiaa.

Maltan mukaan järjestön aluksen tulisi viedä pelastetut ihmiset lähimpään satamaan, joka on kyseisellä aluksella Lampedusan satama. Malta kertoo noudattavansa kansainvälistä lakia.

Libyan rannikkovartiosto ampui varoituslaukauksia

Proactiva kertoo, että Libyan rannikkovartiosto on ampunut kaksi varoituslaukausta sen toista alusta kohti. Aluksen miehistölle kerrottiin samalla, että vastaisuudessa alus on maalina.

Libyan rannikkovartiosto vahvistaa välikohtauksen. Vartioston mukaan Proactivan alus oli 12 mailin (19,3 kilometrin) päässä Libyan rannikolta. Kyseinen alue kuuluu rannikkovartioston vastuulle. Varoituslaukausten jälkeen Proactivan alus poistui paikalta.

Italia laittoi lääkärijärjestön tutkintaan

Italia on aloittanut tutkinnan Lääkärit ilman rajoja -vapaaehtoisjärjestöä vastaan. Järjestön epäillään poimineen ihmisiä Libyan tuntumasta. Poimituilla ihmisillä ei syyttäjän mukaan ollut välitöntä hengenvaaraa.

Järjestö kertoo toimivansa yhteistyössä syyttäjän kanssa, vaikkei järjestö olekaan vielä saanut ilmoitusta tutkinnan alkamisesta.

Järjestö ei ole allekirjoittanut Italian meripelastuksen toimintaohjeistusta. Järjestö kertoo vähentäneensä pelastusoperaatioidensa määrää Välimerellä.

Henri Alakylä