Artikkeli kuva

Brittikoomikko Rowan Atkinson: Sananvapaus on toiseksi tärkein asia elämässä

13.08.2024 |09:05

Tunnettu brittikoomikko pitää sananvapautta elämän toiseksi tärkeimpänä asiana. Hän kuvailee brittiläisen yhteiskunnan henkistä tilaa "uutena suvaitsemattomuutena", jossa kaikki toisinajattelijat yritetään vaientaa rangaistuksen uhalla. Britannian viimeaikaisten tapahtumien myötä Atkinsonin puhe on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Monia eri hahmoja näytellyt Rowan Atkinson tunnetaan Suomessa ehkä parhaiten Mr. Beanin roolista. Vuonna 2012 hän käynnisti kampanjan Englannin rikoslain muuttamiseksi sananvapausystävällisempään suuntaan.

Kampanja onnistui saamaan aikaan muutoksia lainsäädäntöön. Atkinsonin yli kymmenen vuotta sitten pitämä puhe sananvapauden merkityksestä on nyt erittäin ajankohtainen.

Atkinson kertoo, että hänen lähtökohtansa on se, että sananvapaus on elämän toiseksi tärkein asia. Tärkeintä on saada ruokaa suuhunsa ja kolmanneksi tärkeintä on saada katto päänsä päälle, mutta kakkossijalle Rowan Atkinson asettaa oikeuden ilmaista itseään vapaasti.

– Minä itse olen saanut nauttia ilmaisunvapaudesta tässä maassa koko urani ajan, Atkinson kertoo.

– Minua tuskin tullaan koskaan pidättämään sananvapauteni käyttämisestä, koska minulla on etuoikeus olla valtavan tunnettu henkilö.

– Niinpä en olekaan huolissani itsestäni vaan minua vähemmän kuuluisien ihmisten sananvapaudesta.

Atkinson mainitsee esimerkkinä tapauksen, jossa Oxfordin yliopiston opiskelija sanoi poliisihevosta “homoksi” ja joutui putkaan epäiltynä homofobisesta vihapuheesta. Toisessa tapauksessa teinipoika pidätettiin, koska hän oli kutsunut skientologiaa “kultiksi”.

Molemmissa tapauksissa syytteistä luovuttiin myöhemmin, mutta se ei Atkinsonin mielestä ole todiste siitä, että laki toimii, vaan siitä, että poliisi ja syyttäjä pelästyivät naurunalaiseksi joutumista. Läheskään kaikki vastaavat tapaukset eivät saa niin suurta julkisuutta, että se pelastaisi oikeuteen joutumiselta.

– Kielenkäyttöä tai käytöstä, joka on pelkästään loukkaavaa ei pitäisi kriminalisoida.

Atkinsonin mielestä liian monet asiat voidaan tulkita “loukkaaviksi”. Aiheellinen kritiikki, sarkasmi tai jopa pelkästään oman mielipiteensä sanominen voidaan jonkun mielestä kokea loukkaavana.

Rowan Atkinson on huolissaan siitä, että Britanniasta on tullut erittäin autoritaarinen ja kontrollihaluinen yhteiskunta, jossa kaikki toisinajattelijat halutaan vaientaa. Hän kutsuu tätä “uudeksi suvaitsemattomuudeksi”.

– Sananvapauden rajoittamisesta voi tulla työkalu, jolla kriitikot hiljennetään ja vähemmistöjä syrjitään.

– Vahvin ase vihaista puhetta vastaan ei ole vaientaminen vaan keskusteleminen.

– Jos me haluamme kestävän yhteiskunnan, meidän on kestettävä myös keskustelua. Ja siihen on sisällyttävä oikeus loukata.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?